Hoş Geldiniz | 27 Temmuz 2024 Cumartesi

GÜLERÇİN UNESCO SEMEP 2017 DE TÜRKİYE BİRİNCİSİ

16 Mayıs 2017 Salı 10:17:15 ÖÖ 2115 kez okundu.

Fen Bölümü Öğretmenleri danışmanlığında, uzun soluklu bir hazırlık aşamasından geçerek UNESCO SEMEP 2017 için oluşturduğumuz  projemizi 2 ödül ile taçlandırdık. Bu yılın konusu ‘Su Kaynaklarının Korunması ve Biyoçeşitlilik’ olarak belirlendi. Hem bu organizasyonun ne olduğunu, neyi amaçladığını, hem de projemizin hangi aşamalardan geçtiğine bir göz atalım. SEMEP, (South-Eastern Mediterranean Sea Project / Güneydoğu Akdeniz Projesi) kelimelerinin baş harflerinden oluşturulmuş bir sözcüktür. Birleşmiş Milletlere bağlı bir alt kuruluş olan UNESCO'nun 27. Genel Kurulu'nda onaylanan uluslararası SEMEP projesine 24 ülkeden pek çok okul üyedir. Bu projenin Türkiye'deki sahibi Milli Eğitim Bakanlığı olup, Çevre Bakanlığı tarafından da proje desteklenmektedir. SEMEP Projesi'nin Ulusal Koordinatörlüğü, Akdeniz Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından yürütülmektedir.

Afiş Etkinliği:
Öğrencilerimiz tarafından çizimleri yapılan afişlerimize bir de slogan ekledik. 2 afişimiz için bir Türkçe bir de İngilizce sloganları resimlerin üzerine ekledik. Aynı zamanda hem Türkçe hem de İngilizce açıklamalar hazırladık. Bu etkinlikte Görsel Sanatlar Öğretmeni Abdullah Caner KIYCIOĞLU, Türkçe bölümü öğretmenleri ve İngilizce bölümü öğretmenleri  ile birlikte çalıştık.

Röportaj Etkinliği :

Röportajımızı Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sayın Zeki Ünal YÜMÜN ile gerçekleştirdik. Bizlere bilgi birikimini ve deneyimlerini aktardı. Sorularımıza son derece samimi ve yapıcı şekilde cevap verdi. Çekimleri Fotoğrafçılık kulübümüz ile birlikte gerçekleştirdik.

Şiir ve Şarkı Etkinliği:
Öğrencilerimizin yazdığı şiirleri ve şarkı sözlerini Türkçe bölümü öğretmenleri ve müzik öğretmenimiz eşliğinde düzenledik. Şiirimize ve şarkımıza Kazak Gölü etrafında klip çektik.

Proje Aşaması
Çevremizdeki atık sularla ilgili bazı araştırmalar yaptık. Gördük ki Pınarça deresi, kirlilik bakımından tam olarak bizim çalışma alanımız. Bu derenin koku yapmasına, etrafa mikrop yaymasına engel olmalıydık. Bunun için de doğal yöntemlerden faydalanmayı tercih ettik. Bitkiler yoluyla doğal temizlik yapılabileceğini keşfettik.
Pınarça deresinden aldığımız su örneklerini çeşitli testlerden geçirerek içerisindeki özellikle fosfor miktarının fazlalığına odaklandık. Öğrencilerimiz su mercimeği bitkisinin suların temizlenmesinde kullanılabileceğini araştırmaları sonucunda fark ettiler. Aynı zamanda Moringa Oleifera adlı bitkinin de özellikleri incelendiğinde, suların kirliliğini azaltmada kullanılabileceğine dair fikirleri oluştu. Bu farkındalık öğrencilerimiz için yeni bir fikir ve uygulama olacaktı.
Aldığımız su numunelerinin birisinin içerisine su mercimeğini, diğer numuneye de moringa oleifera bitkisini koyduk. Moringayı iyice ezip ufak parçalar halinde attık. Ezmemizin amacı etkisini daha iyi gösterebileceğine dair literatür taramsından elde ettiğimiz bilgiydi . Belirli aralıklarla su mercimeği olan numuneden örnekler alıp içindeki fosfor miktarını, moringa bitkisi bulunan suyun koku, renk gibi fiziksel özelliklerini inceledik. İnceleme sonuçlarımız için tablolar oluşturup ortaya çıkan durum hakkında fikir sahibi olduk.
Sonucunda gördük ki su mercimeği fosfor miktarında önemli bir düşüş meydana getirdi. Moringa bitkisi ise tam olarak beklentilerimizi karşılayarak suyun renginin açılmasını ve kokusunun giderilmesini sağladı.
Projemizi sunduğumuz jüri üyeleri, su mercimeğinin çok daha yaygınlaşacağını ve bu konuda her zaman bizlerin destekçisi olacaklarını ifade ettiler. Moringa için ise çok önemli bir adım olduğunu, bu konuda ilklerden olduğumuzu, daha da geniş çaplı projelerle su kirliliği için çıkarılmayı bekleyen bir maden gibi olduğunu söylediler.
Ödül töreninde Galatasaray Lisesi gibi köklü kurumların yanı sıra, İstanbul, Ankara gibi illerdeki özel okulları ve devlet okullarını geride bırakarak ‘En İyi Bilimsel Gelişim – Araştırma’ ödülünü kazanarak, bu alanda 1.lik ipini göğüsledik. Ayrıca tüm aşamaları eksiksiz bir şekilde tamamlayıp ‘Sosyal Medya’ plaketinin de sahibi olduk.
Okulumuzun tüm birimleri ile ortak çalışma yaparak gerçekleştirdiğimiz projemizde, emeği geçen tüm Gülerçin Koleji ailesine çok teşekkür ediyoruz.
 


DİĞER HABERLER
İŞLEMLER ID
Gülerçin Koleji Logo
Gülerçin Koleji Logo
Anaokulu
İlkokul
Ortaokul
Lise
Özel Çerkezköy Gülerçin Eğitim Kurumları

Türkiyenin En Başarılı Eğitim Veren Kurumu - Özel Çerkezköy Gülerçin Koleji


Adres: İstasyon Mah. Çisem Sok. Tepe Emlak Konutları Karşısı Özel Okul Mevkii No:1 Çerkezköy / TEKİRDAĞ