Hoş Geldiniz | 27 Eylül 2024 Cuma

KUR’AN’IN SESSİZ DİLİ: HURUF-U MUKATTALAR

ZEYNEP ÖZAY (Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni) 13 Mayıs 2019 Pazartesi 05:32:37 ÖÖ
1114 kez okundu.

Asırlar boyu günümüze kadar gelmiş olan bir mucize… Hz. Muhammed’in peygamberliğinin en etkili ve en eski kanıtı. .Karanlıktan aydınlığa çıkış ilk 610 yılında Nur Dağı’nın Hira Mağarasında başlamıştır ve Cebrail Hz. Muhammed’ e Peygamberliğini “oku!” diye seslenerek müjdelemiştir. Artık o mukaddes görev kendisine verilmiş ve tebliğ görevi onun için başlamıştır.23 yılda tamamlanan bu mucize bir harf dahi değişmeksizin korunarak nesilden nesile öğretilmiş ve en güzel biçimde korunmuştur.
Pek çok âlim Kuranı okumuş, ezberlemiş ve mükemmel tefsirler yapmıştır. Âmâ hiçbiri asla orijinalini bozmamış bunu yapmaya çalışanları da engellemiştir. Kuran ayetlerinin her biri içeriği bakımdan son derece önemli ve anlamlıdır. Bir ayeti okuyup anlamak belki yıllarını vermektir. Çünkü her ne kadar çok okursan o kadar çok o ayeti anlar ve yaşarsın. Âmâ insanın ve çoğu âlimlerin anlayamadığı ve anlamının sadece Allah’ta gizli olduğu ayetlerde vardır. İşte bu gibi ayetleri biz huruf-u mukattaa ile başlayan ayetler olarak biliriz. Huruf-u mukattaa; sure başlarında kesik kesik, ikisi üçü birleşik veya tek başına yazılı bulunan harflerdir. Bu harfler okunurken teker teker okunur. Kuran-ı Kerim’de Huruf-u Mukattaa’nın bulunduğu belli başlı yerler şöyledir:
1)Altı surede “elif-lam-mim” harfleri vardır. Bu altı sure şunlardır: Bakara, Al-i İmran, Ankebut, Rum, Lokman, Secde
2)Bir surede “elif-lam-mim-Sad” vardır. Bu sure A’raf suresidir.
3)Beş surede “elif-lam-ra” vardır. Bu sureler: Yunus, Yusuf, Hud, İbrahim, Hicr sureleridir.
4)Bir surede “elif-lam-mim-ra”  vardır. Bu da Ra’d suresidir.
5)Altı surede “ha-mim” vardır. Bunlar: Mü ‘minin, Fussilet, Zuhruf, Duhan, Casiye, Ahkaf sureleridir.
6)Bir surede ise “ha-mim-ayn-sin-kaf” harfleri vardır. Bu sure Şura suresidir.
7)Ayrıca Şuara ve Kasas surelerinde “ta-sin-mim” harfleri bulunmaktadır. Neml suresinde “ta-sin harfleri mevcuttur. Meryem suresinde “kaf-ha-ya-ayn-Sad” harfleri bulunmaktadır. Taha suresinde “ta-ha”, Yasin suresinde “ya-sin” Kaf suresinde “kaf” ,Sad suresinde “Sad” ,Kalem suresinde ise “nun” harfleri bulunmaktadır.
Her ne kadar bu harflerin anlamlarının ne olduğunu bileme sekte huruf-u mukattaaların bir hikmeti ve özellikleri bulunmaktadır. Öncelikle bu Huruf-u Mukattaalar Kuran’ın icazını ve mucize oluşunu gösterir ve yapılan her türlü batıl yoruma birer cevap ve delildir. Ayrıca bu harfler ilahi bir şifredir. İnsan aklıyla bunu bilmeye güç yetiremez. Bu şifrenin anahtarı sadece peygamberimizdedir ve manasını ancak o bilir. Bu da Peygamberimizin fetanet sıfatının delilidir. Yani Hz. Muhammed Diğer insanlara nazaran daha zeki bir karaktere sahiptir.


ÖĞRETMEN MAKALELERİ
İŞLEMLER ID
Gülerçin Koleji Logo
Gülerçin Koleji Logo
Anaokulu
İlkokul
Ortaokul
Lise
Özel Çerkezköy Gülerçin Eğitim Kurumları

Türkiyenin En Başarılı Eğitim Veren Kurumu - Özel Çerkezköy Gülerçin Koleji


Adres: İstasyon Mah. Çisem Sok. Tepe Emlak Konutları Karşısı Özel Okul Mevkii No:1 Çerkezköy / TEKİRDAĞ