Hoş Geldiniz | 27 Eylül 2024 Cuma

BİR MÜ’MİN’İN KALBİ: ALLAH’A İMAN

ZEYNEP ÖZAY (Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni) 01 Şubat 2019 Cuma 05:50:31 ÖÖ
850 kez okundu.

İman kelimesi anlam ve mahiyeti bakımından Arapça kökenli bir kelimedir. Sözlük anlamı doğrulamak, kabul etmek, gönülden benimsemek anlamına gelmektedir. Terim anlamı ise Hz. Muhammed’in Allah katından getirip insanlara tebliğ etmiş olduğu bütün hüküm ve emirleri kat’i olarak kalp ile tasdik etmek, dil ile ikrar etmek ve gerektiği gibi amel etmeye yani emredilen bütün her şeyi uygulamaya çalışmaktır. Allah iman edenleri Bakara suresinde şu ayetle müjdelemiştir:”O kimseler ki iman ederler ve Salih amel işlerler, işte onlar cennet arkadaşıdırlar(cennetliktirler.)”
Yüce Allah Amentü duasında 6 tane iman esasını apaçık bir şekilde belirtmiştir. Peygamber efendimizde bu iman esaslarını insanlar tebliğ etmiş ve en güzel biçimde de açıklamıştır. Sırasıyla 6 tane iman esasları şunlardır:
1)Allah’a iman
2)Meleklere iman
3)Kitaplara iman
4)Peygamberlere iman
5)Ahiret gününe iman
6)Kadere, hayır ve şerrin Allah’tan geldiğine inanma
Belirtilmiş olan iman esaslarından en önemlisi ve bir Müslüman için en temel olanı Allah’a imandır. Çünkü Allah’a iman bir müminin şah damarıdır. Olmazsa olmazıdır. Çünkü imanın diğer şartlarına inanabilmek, Allah’ın varlığına ve birliğine iman etmeye bağlıdır. Peki, Allah’ a iman nedir? Yüce Allah’a iman demek onun varlığına, birliğine inanmak demektir. Yaşadığımız dünyayı en güzel bir biçimde muhteşem bir nizamla sadece onun yaratmış olduğuna inanmak demektir. Ondan başka hiçbir yaratıcının olmadığını kabullenmek, eşi ve benzerinin olmadığını ve olamayacağını bilmek ve bunu tasdik etmek demektir. Ondan başka mutlak bir gücün olmadığını ve ona hiçbir şeyin güç yetiştiremeyeceğini bilmek demektir. Kalben ona teslim olmak, dil ile iman ettim diyebilmek ve fiille, yaptığımız amellerimizle bunu göstermek ve her ne yaptıysak onun rızasını gözeterek yapmak ve yaşayabilmek demektir. Görmeden onu sevmek demektir. Şüphe duymaksızın teslimiyet demektir.
Yüce Allah Peygamber efendimiz aracığıyla insanlara şu şekilde haber göndermiştir: ”Her şeyi ben yarattım. Hepinizin sahibi benim. Bana inanırsanız sizi cennetime koyacağım. Sayısız nimetler vereceğim. Sonsuz zevk ve saadet içinde yaşayacaksınız. Peygamberlerime inanmayanlara cehennemde sonsuz azap yapacağım.” İşte Allah’ın bizlere göndermiş olduğu bu mesaj insanın kalbinin titremesi için ve ona ebediyen şeksiz ve şüphesiz bağlanması için yeterlidir. Çünkü Allah yarattığı kulunu öyle sever ki ona yaklaşana ondan daha fazla adım atar, onun rahmeti boldur ve kuluna asla zarar gelsin ve kulunu cezalandırsın istemez. Fakat kulu rabbinin bunca lütfuna karşı hala nankörlük içerisinde ona şirk koşmaya devam ederse nasıl ki merhameti bolsa bir o kadar da cezalandırıcıdır. Çünkü Allah kulu için en güzelini göstermiş, kuluna sayısız nimetler sunmuş ve bunun karşılığında kulundan sevilmeyi ve şükretmeyi istemiştir. Ebediyen sonsuz olan rabbimiz sevilmenin en güzeline ve iman etmenin en derinine layıktır.
 


ÖĞRETMEN MAKALELERİ
İŞLEMLER ID
Gülerçin Koleji Logo
Gülerçin Koleji Logo
Anaokulu
İlkokul
Ortaokul
Lise
Özel Çerkezköy Gülerçin Eğitim Kurumları

Türkiyenin En Başarılı Eğitim Veren Kurumu - Özel Çerkezköy Gülerçin Koleji


Adres: İstasyon Mah. Çisem Sok. Tepe Emlak Konutları Karşısı Özel Okul Mevkii No:1 Çerkezköy / TEKİRDAĞ