Hoş Geldiniz | 29 Mart 2024 Cuma

ÇOCUKLARA YAZMA BECERİSİ KAZANDIRMAK

SEYDE BATUR (Sınıf Öğretmeni) 20 Eylül 2019 Cuma 00:00:00 ÖÖ
3672 kez okundu.

Harfleri ve ilk kelimelerini yazmak çocuğunuza okuma becerisi kazandırır. Okuma ve yazma arasındaki bu tamamlayıcı ilişki, sizin onlar için ilk zamanlarda harcadığınız çabayı devam ettirecektir. Bu nedenle, anaokul yaşındaki (5-6 yaş) çocuğunuzu yazmaya teşvik ederseniz, bu ileri yaşlarda da yazı yazmasını kolaylıkla geliştirebileceği anlamına gelir. Ayrıca, çocuğunuzun yazısını olumsuz eleştirmek yerine onları takdir ederseniz daha olumlu sonuçlar alabilirsiniz. İyi yazı yazabilmenin yapı taşlarına odaklanın. Zengin bir dil ortamı, iyi yazmanın temelidir. Kelimeleri oluşturan oyunlar ve etkinlikler, çocuğunuzun yazdığı yazılarda kullandığı kelimelerin çeşitliliğini arttırır. Bunu geliştirmenin en iyi yolu, onlarla kelime oyunları oynamanız olacaktır. Böylece, hem çocuğunuzla iyi vakit geçirir hem de onlara yazma ve konuşma becerileri kazandırırsınız. Çocuğunuzun ödevini yazım ve noktalama hataları açısından kontrol etmek, çocuğunuzun okulda öğrenmekte olduğu becerileri güçlendirecektir. Evde yazmak için verilmiş bir kompozisyon ödevi olduğunda, kontrol edebileceğiniz bir ilk taslak hazırlatmanız daha iyi bir seçenek olabilir. Ardından, düzeltmesi için yazım denetimi, büyük harf kullanımı ve noktalama hatalarını işaretleyin. Çocuğunuza yazı yazması için gerekli araç ve fırsatları sağlayın.
YAZILI ANLATIM BECERİSİ

• Yazılı anlatım becerisinin gelişmesi, sürekli ve planlı yapılan etkinliklerle mümkündür. Bu çalışmalar, öğretmenle ve Türkçe dersleriyle sınırlı kalmamalıdır.

• Hangi sınıfta olursa olsun öğretmenin vereceği veya Türkçe kitabı içerisinde yaşıtları tarafından yazılmış makale, öykü, fıkra, şiir vb. yazılar öğrencileri yazma çalışmalarında daha istekli kılacaktır.

• Kompozisyon yazma, yazılı anlatım becerisinin geliştirilmesi açısından önemlidir. Ancak bu durum, öğrencilerin yazdıkları kompozisyonlardaki yanlışlarını ve doğrularını görmeleriyle mümkündür. Hiçbir ön hazırlık ve ortak çalışma yapmadan, öğrencilerden kompozisyon yazmalarını istemek, onların yazmaya karşı olumsuz tutum geliştirmelerine yol açmaktadır. Kompozisyon çalışması yapmadan önce öğrencilerin bunları nasıl yapacakları uygulamalı olarak gösterilmelidir.

• Yapılan araştırmalar, öğrencilere haftada 2 gün 10’ar dakika yaptırılacak dikte çalışması, yazma, telaffuz ve sözcük dağarcığı ile birlikte dinlemeyi de olumlu yönde geliştireceğini belirtmektedir.

• Türkçe yazım kuralları ve noktalama işaretleri öğrencilere zevkli öğrenmelerle kazandırılmalıdır. Örneğin kitabın değişik bölümlerinde, noktalama işaretleri konulmamış metinler verilerek öğrencilerin doldurması istenebilir.

• Türkçe kitaplarında aşağıdaki yazı türlerinden örnekler verilmesinin yanında her birine ilişkin birer örnek çalışma için kitapta bölümler ayrılabilir. (Yazma eğitimi yönteminin ilkeleri)

Bu çalışmalar şunlardır:
Hikaye tamamlama, diyalog tamamlama, akrostiş çalışmaları, konuşma baloncukları kullanma, mektup yazma, otobiyografi yazma, internet yazılımları(e-mail) kullanma, günlük veya seyir defteri tutma, konuşma metni yazma, bir yazar hakkında rapor yazma, konuşma metni yazma, resimleri yazı ile anlatma, rüyaları anlatma, parçada geçen olayları kronolojik olarak sıralama, verilen kelimelerden cümleler oluşturma, özet çıkarma, okul gazetesi çıkarma, öğretim konularıyla ilgili kayıtlar yazma (Derslerde ,incelenen konularla ilgili esas fikirleri unutmamak veya hiç değilse yapılan işleri ileride hatırlamak maksadıyla, defterlere bazı kayıtlar düşmek faydalı olur. Bu faaliyet ,yazmaya yol açması bakımından da değer taşır. Yapılan bir deney, sınıfta yapılan bir iş uygun bir faaliyettir. Örneklerden de anlaşılacağı gibi bu sadece Türkçe dersinde uygulan bir etkinlik değildir.


 

ÖĞRETMEN MAKALELERİ
İŞLEMLER ID
Gülerçin Koleji Logo
Gülerçin Koleji Logo
Anaokulu
İlkokul
Ortaokul
Lise
Özel Çerkezköy Gülerçin Eğitim Kurumları

Türkiyenin En Başarılı Eğitim Veren Kurumu - Özel Çerkezköy Gülerçin Koleji


Adres: İstasyon Mah. Çisem Sok. Tepe Emlak Konutları Karşısı Özel Okul Mevkii No:1 Çerkezköy / TEKİRDAĞ