Hoş Geldiniz | 25 Nisan 2024 Perşembe

BİLİMSEL AÇIKLAMALARI İLE PEYGAMBER EFENDİMİZİN SÜNNETLERİ

ZEYNEP ÖZAY (Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni) 04 Ekim 2019 Cuma 00:00:00 ÖÖ
5876 kez okundu.

Biz Müslümanların toplumdaki hayat tarzlarının oluşmasında ve örf ve adetlerinin, gelenek ve göreneklerinin, kültürlerinin şekillenmesinde etkili olan en önemli etkenlerden biri Peygamber efendimizin günlük hayatında uygulamış olduğu söz, fiil ve davranışlardır. İslam’da “SÜNNET” ismini verdiğimiz bu söz, fiil ve davranışlar her zaman bizim doğru olana ulaşma kaynağımız olmuş ve ne zaman karanlığa gömülsek yolumuzu ışık tutmuşlar. Bizleri aydınlığa ulaştırmışlardır. Manen ruhumuzda ve gönlümüzde etkisini çokça yaşadığımız bu sünnetlerin günümüzde bilimsel olarak somut bir şekilde açıklamaları söz konusudur. İşte bunlardan bazıları şunlardır:
1)TEHECCÜD NAMAZINA KALKMAK: Kesintisiz uyunan uzun gece uykuları damarlarda vazodilatasyona neden olmaktadır. Uykumuzun ortasında kalkarak el ve yüzümüzü yıkamamız yani abdest almamız, az yorucu egzersizler yapmamız yani teheccüd namazı kılmamız vazodilatasyonu engeller ve zinde bir Müslüman olmamızı sağlamaktadır.
2)UYURKEN SAĞ TARAFA DÖNEREK YATMAK: Sol tarafa yattığımız zaman tam kalbimizin üzerine yatmış olup bu sebepten dolayı da kalbi sıkıştırıp ağır ve rahat çalışmasına engel oluruz. Sağ tarafa doğru yatmamız kardiyovasküler sistemimizin çok daha iyi çalışmasını ve kalbimizin yeni günün temposuna çok daha dingin ve kolay bir şekilde ayak uydurmasını sağlar.
3)BANYO YAPTIKTAN SONRA AYAKLARA SOĞUK SU DÖKMEK: Soğuk su kan dolaşımını hızlandırır ve sıcak sudan dolayı genleşmiş damarlarımız içindeki kanın aktivasyonu arttırır. Aynı zamanda da o esnada sıcaktan dolayı tansiyonumuzun düşmesini engellemektedir.
4)SUYU OTURARAK 3 YUDUMDA İÇMEK: Su, dil ve ağız bölgesinde daha fazla durur ve tükürük bezleri için gerekli suyun emilimini artırır. Bunun sonucunda anti bakteriyel ve antioksidan etkiye sahip olan tükürüğün salgılanması artarak ağız ve diş sağlığına katkıda bulunur.
5)MİSVAK KULLANMAK: Diş macunları içerisinde onlarca bileşenden meydana gelen kimyasal deterjanlardır. Diş fırçaları ise kanserojen maddeleri içeren birer plastik maddeden oluşmaktadır. Oysa misvak tamamen doğal özlerden olur ve ağızdaki (sadece) zararlı mikroorganizmaları bloke eden, yararlı mikroorganizmalara müdahale etmeyen, diş çürümesini engelleyen en iyi diş temizleme vasıtasıdır. İlginç olansa tüm bunları 1400 sene evvel, hiç kimya dersi almamış olan ve hatta okuma yazma bile bilmeyen Nebiyyil Ümmi Efendimiz’ in Sallallahu Aleyhi Vessellem bilmiş ve biz ümmetine asırlar önce tavsiye etmiş olmasıdır.
6)TUVALETE SOL AYAKLA GİRMEK: Tuvalete girerken sol ayakla ilk adım atıldığında, kaygan olan zeminde ayağımızın kayması durumunda, sola göre çok daha güçlü kaslara sahip olan sağ ayağımız devreye girecek ve düşmemizi engelleyecektir.
7)SICAK YEMEĞİ ÜFLEMEMEK VE SOĞUMASINI BEKLEMEK: İnsan tükürüğünde hem mikroplar için besleyici hem de anti bakteriyel etki gösteren maddeler bulunmaktadır. Tükürükte bulunan bu anti bakteriyel maddelere rağmen besin atıkları ve epitel hücre parçaları, ağız boşluğunu mikroorganizmaların yerleşmesi için uygun ortam haline getirir. Bu da ağzın mikroplanmasına ve kirlenmesine sebep olur. Yemeklere üflemek ağızdaki bu mikrop ve bakterilerin etrafa ve yemeğe saçılmasına neden olmaktadır.
8)YEMEĞE TUZ İLE BAŞLAMAK: Yemeğe başlamadan önce ilk olarak ağzımıza çok cüz’i miktarda tuz alırsak beyin mideye anında dönüt sağlayıp uyarı gönderir ve bunun sayesinde midede mukus sıvısı salgılanmaya başlar. Bu mukus sindirimi kolaylaştırıcı bir tabaka oluşturur ve midenin sindirime hazırlıksız yakalanmamasını ve dolayısıyla yorulmamasını sağlar. Mide ağrıları, hazımsızlık ve sindirim problemleri için soda yerine, Efendimiz’ in bu güzel sünneti tavsiye edilmektedir.
 

ÖĞRETMEN MAKALELERİ
İŞLEMLER ID
Gülerçin Koleji Logo
Gülerçin Koleji Logo
Anaokulu
İlkokul
Ortaokul
Lise
Özel Çerkezköy Gülerçin Eğitim Kurumları

Türkiyenin En Başarılı Eğitim Veren Kurumu - Özel Çerkezköy Gülerçin Koleji


Adres: İstasyon Mah. Çisem Sok. Tepe Emlak Konutları Karşısı Özel Okul Mevkii No:1 Çerkezköy / TEKİRDAĞ