Hoş Geldiniz | 29 Mart 2024 Cuma

BÜYÜK HEDEFLER KÜÇÜK ADIMLARLA BAŞLAR

ZEYNEP CEREN YİĞİTCAN (Kimya Öğretmeni) 07 Ekim 2019 Pazartesi 00:00:00 ÖÖ
1698 kez okundu.

Hedef; amaç ve gayedir. Her insanın dünya hayatıyla alakalı bir takım hedefleri vardır. Emekleyen çocuğun hedefi yürümektir. İlk başlarda bir adım atar daha sonra düşe kalka bu hedefini gerçekleştirir. Lise öğrencisinin hedefi üniversiteye gitmektir. Bunun için ders çalışıp dershane gibi aşamalardan geçtikten sonra nihai hedefine ulaşmaya çalışır. Genelde her insanın bu ve benzer bir hedefleri vardır.
Kısa, orta ve uzun hedefler belirlemeli ve başarmak için kendimize bir zaman çizelgesi oluşturmalıyız. Bu hedeflerimizi sahip olduğumuz yeteneğe, gücümüz ve vaktimize göre belirlemeli ve bu hedeflerimizin ulaşılabilir türden olmasına dikkat etmeliyiz. Kısa, orta ve uzun vadeli hedeflerimiz birbirleriyle uyum içinde olmalıdır.
Eğer hedefimiz uzun vadeli ise kısa vadeli hedefler ile ulaşacağımızı hatırdan çıkarmamalıyız. Şimdiye kadar ulaştığımız bir hedefimizin olup olmadığını kontrol etmeli; varsa şevklenmeli yoksa gerçekleştirmek için azmetmeliyiz.
Hedefsiz insanlar karanlık yolda yürüyenlere benzerler. Gittiği yolun başını, ortasında ve sonunu görmeden yürümek… Sürekli bir yerlere gidersin ama bir türlü o yolun sonunu göremezsin. Küçük hedefi olanlar ise sadece kendi önlerini aydınlatırlar ve sadece kendilerine faydaları olur. Halbuki bu dünya yolculuğunda imtihandan başarılı olarak geçebilmek için hem kendisi hem de insanlık için bir şeyler yapması gerekmektedir. İşte, büyük hedefleri olan kimseler, güneş misali hem kendilerini hem de başkalarını aydınlatırlar.
Yaptığımız planları gerçekleştirmek için kendimizi sürekli geliştirmeli, bu yolda önümüze çıkacak engellerle karşılaştığımız zaman da pes etmemeliyiz. Unutmayalım ki; büyük yolculuklar küçük adımlarla başlar. Başarılı insanların hikayesi dinlendiği zaman çoğunun sırrının, hedef belirlemek ve bu hedeflere ulaşmaya çalışmak olduğu görülür.
Eyleme dönüştürdüğümüz hedeflerin değerlendirmesini muhakkak yapmalı, planlarımızı ara sıra gözden geçirmeliyiz. Acaba şimdiye kadar ulaştığımız hedefimiz var mıdır? Yaşadığımız anı iyi değerlendirmeli, akıp geçen zamanı bir daha geri getiremeyeceğimiz şiarı ile hareket etmeliyiz.
Büyük hedefleri olanlar bu uğurda hayatlarını adarlar. Bizlerde büyük hedeflerle dünyaya yön verebileceğimizi unutmamalıyız. Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’u Osmanlı topraklarına kazandırmayı büyük hedef ve amaç edinmişti ama bu o kadar kolay değildi. Fatih buranın fethi tüm benliğiyle istiyor, hedefine ulaşmak için gecesini gündüzüne katıyordu. Amacına o kadar odaklanmıştı ki rüyalarında bile fethe çıktığını görüyordu. Fetih yaklaştığın zaman uykuları kaçıyor hatta hiç uyumuyordu. Ona “ neden uyumuyorsun?“ Diye sorduklarında “uyumayı kabre bırakıyorum“ diyordu. Azmi ve yılmayan gayretiyle İstanbul’u fethetti. Bu afetin en önemli etkeni, Fatih’in kendine inanması ve bu uğurda hangi bedel olursa olsun ödemeye hazır olmasıydı.
 

ÖĞRETMEN MAKALELERİ
İŞLEMLER ID
Gülerçin Koleji Logo
Gülerçin Koleji Logo
Anaokulu
İlkokul
Ortaokul
Lise
Özel Çerkezköy Gülerçin Eğitim Kurumları

Türkiyenin En Başarılı Eğitim Veren Kurumu - Özel Çerkezköy Gülerçin Koleji


Adres: İstasyon Mah. Çisem Sok. Tepe Emlak Konutları Karşısı Özel Okul Mevkii No:1 Çerkezköy / TEKİRDAĞ