Hoş Geldiniz | 25 Nisan 2024 Perşembe

DÖVME SANAT MIDIR? HER ŞEYE SANAT DENMEZ!

ABDULLAH CANER KIYCIOĞLU (Görsel Sanatlar Öğretmeni) 11 Ekim 2019 Cuma 00:00:00 ÖÖ
574 kez okundu.

Bir yapıta bir çalışmaya sanat ürünü diyebilmek için o yapıtın yüzyıllarca kalıcı olması mesaj vermesi izleyici ile devamlı buluşabilmesi Allah aşkınıza soruyorum size bacağınızın diz kapağı üzerinde olan ve sizinle beraber mezara gidip yok olacak bir görsel sanat olabilir mi?
Merhabalar bu ay ki yazımızda Sanat kavramının pek çok alanda aşırı derece de kullanılması kaynaklı rahatsızlık vermesinde dolayı dövmeci arkadaşların da tepkisini çekmeden her şeye sanat demeyelim diye uğraşacağız. Kısaca başlık sadece dikkat çekip ve bilinç kazandırmak için yazılmıştır. Baştan söyleyeyim. Sanat, duygu ve düşüncelerin estetik bir kaygı ile ifadesidir, soğuk bir grinin yanına fırçadaki lekenin bulaştığı sarımtırak sarı ile sürüp sanat yapabileceğinizi ya da düz bir duvarı usulüne göre boyadığınızda kendinizi hemen sanatçı zannetmeyin, öyle güzel yaşamak ve ya nefes almakta bir sanat değildir, o kadar kolay bir şey olsa zaten hepimiz sanat üreten sanatçılar olurduk. Fotoğrafın bile hala sanat mı değil diye tartışıldığı bir dönemde sahneye çıkıp bir do sesi vermeden ben sanatımla varım sanatçıyım ben demek aslında sanat üretmediğinizin ve sanatçı olmadığınızın belgesidir. Bir resme, tiyatro gösterisine, şiire, şarkı sözüne sanat diyecek kişi onu izleyen özgün ve yaratıcı bulan kişiler, kişilerin oluşturduğu toplumlardır. Popüler kültürün yaratmış olduğu pop art anlıktır, kullan attır ve birçoğu gişe hasılatı ve ticari kaygı ürünleridir. Dövme de birçoğu özellikle kış aylarında sadece sizin görebileceğiniz sizinle yok olacak popüler kültür ürünüdür. Sorarım size Mozart’ı biliyorsunuz ama alo salim desem o kim ya dersiniz çünkü alo salim alo kelimesinin söyleme süresi kadar geldi ve gitti pop art ’tı pat art oldu yani patladı gitti.
O yüzden her şeye sanat demeden önce resim müzik tiyatro şiir önce düşünün özgün mü? Yaratıcı mı? Estetik yani güzellik kaygısı var mı? Ona göre sanat deyin kısaca kalın sağlıcakla… Sanatla…
 

ÖĞRETMEN MAKALELERİ
İŞLEMLER ID
Gülerçin Koleji Logo
Gülerçin Koleji Logo
Anaokulu
İlkokul
Ortaokul
Lise
Özel Çerkezköy Gülerçin Eğitim Kurumları

Türkiyenin En Başarılı Eğitim Veren Kurumu - Özel Çerkezköy Gülerçin Koleji


Adres: İstasyon Mah. Çisem Sok. Tepe Emlak Konutları Karşısı Özel Okul Mevkii No:1 Çerkezköy / TEKİRDAĞ