Hoş Geldiniz | 24 Nisan 2024 Çarşamba

ALMANYA’NIN FARKLI TATLARI

ECE KORKMAZ (Almanca Öğretmeni) 15 Ocak 2020 Çarşamba 00:00:00 ÖÖ
2011 kez okundu.

Bir ülkeyi gezip görmenin yanı sıra, kültürünü yakından tanımanın önemli diğer yolu da mutfağından geçer. Bu yazıda Almanya’nın bazı özel lezzetlerine yer verildi. Yazımızın sonunda evinizde deneyebileceğiniz bir Alman lezzetini de sizlerle paylaşıyor olacağım.
1.Bratkartoffeln
Kartoffeln, Almancada “patates” anlamına geliyor. Almanlar hemen hemen her öğünlerinde patates tüketiyor. Bratkartoffeln de bu patates içeren yemeklerin en lezzetlilerinden bir tanesi. Bratkartoffeln haşlanmış patateslerin dilimlenerek, pastırma ve soğanla karıştırılmasıyla birlikte yapılıyor.
2.Bratwurst
Almanya deyince ilk akla gelen yemeklerden biri de oldukça dolgun görünümlü sosisler. Bratwurstlar genelde sokak kenarlarındaki büfelerde ve festivallerde sıklıkla karşılaşılan bir lezzet.
3.Brezel
Almanya’da her pastanede Brezel görmek mümkün. Almanya’da bir çeşit simit olan Brezel atıştırmalık olarak tüketiliyor. Bratwurst ve Brezel Almanların en çok tercih ettiği yiyecekler arasında. Bazı restoranlarda soğuk et ve peynir dilimleriyle birlikte servis edilen Brezel Almanya’da mutlaka denenmesi gereken lezzetlerden.
4.Flammkuchen
Flammkuchen bir çeşit pizza. Flammkuchen ince açılmış hamur üzerine eklenen çeşitli malzemelerle yapılıyor. Pizza seviyosanız Flammkuchen’i mutlaka denemelisiniz.
5.Maultaschen
Almanya’nın güneyinin yöresel yemeği olan Maultaschen için Alman usulü mantı diyebiliriz.Nefis ve doyurucu bir yemek. Alışık olduğumuz mantıya göre içi için çok daha fazla malzeme kullanılıyor ve biraz daha büyük hamur keseciklerinin içine sosis, ıspanak, soğan konuluyor.
6- Rote Grütze
Rote Grütze, kuzey Almanya’da sıkça tüketilen hafif bir tatlı. Rote Grütze’nin kökleri Danimarka’ya dayanıyor. ahududu, çilek ve vişne gibi kırmızı meyveleri kremayla buluşturan ve isteğe bağlı olarak dondurmayla servis edilen bu tatlı Almanya’da mutlaka denenmesi gereken lezzetlerden biri.
7- Rouladen
Rouladen, ince dilimlenmiş eti ile sarılmış pastırma, soğan, hardal ve turşulardan oluşan bir karışım. Rouladen’in vejetaryenler için de sebzeli alternatifleri bulunuyor.
8- Spätzle
Spätzle ülkede en çok tüketilen yiyeceklerden biri. Almanya’nın nadir etsiz yemeklerinden biri olan bu enfes yumurtalı erişte çoğunlukla peynir ve soğanla birlikte sunuluyor. Ayrıca ana sulu yemekle birlikte yan yemek olarak da tüketiliyor.
9- Leipziger Allerlei
Almanya'nın doğusunun en sevilen yemeklerinden biri de Leipziger Allerlei yani “Leipzig türlüsü”dür. Türlü, taze bezelye, havuç, kuşkonmaz ve kuzu mantarının karışımıyla hazırlanmaktadır. Tercih edilirse taze fasulye, karnabahar eklenebilmektedir.
10.Kohl und Pinkel
Bir çeşit lahana ve tütsülenmiş sosisle yapılan, Alman mutfağında klasik bir tat olan  Kohl ve Pinkel, lahana veya isteğe bağlı olarak yeşil lahana, yulaf lapası, soğan ve sosisle yapılan lezzetli bir yemektir.
Son olarak sizlere lezzetli bir Alman tatlısı olan ve evde denenmesi kolay Berliner’in tarifiyle yazımı burada noktalıyorum.
Berliner Yapımı Tarifi İçin Malzemeler
Hamuru için:
•2 yumurta (oda sıcaklığında)
•Yarım su bardağı şeker
•125 gram margarin
•2. 5 su bardağı ılık süt
•1 su bardağı ılık su
•1 paket yaş maya
•Un (poğaça hamuru kıvamında olmalı)
Marmelatı için:
•İstediğiniz herhangi bir reçeli blender ile çırparak marmelat kıvamına getirip kullanabilirsiniz.
Pişirmek için:
•Bol sıvı yağ ( kızgın olmayacak)
Yapılışı :
1.Yumurta çırpılır. Şeker eklenir ve tekrar çırpılır.
2.Süt ve su birleştirilerek içinde maya eritilir.Yoğurma kabına alınır.
3.Eritilmiş margarin de ilave edilir. Karıştırılır.
4.Yavaşça un eklenip yoğrulmaya başlanır. Yumuşak bir hamur elde edilmeli.
5.Kıvamını alan hamur güzelce sarılıp mayalanmaya bırakılır.
6.Mayalanan hamur pürüzsüz bir şekilde yuvarlanıp, üzerinden bastırılıp beze yerleştirilir.
7.Üzeri poşet ile örtülüp yarım saat dinlendirilir.
8.Isıttılan yağa hamurlar atılıp orta kısık ateşte  pişirilir. Pişen hamurlar kağıt havlu üzerine alınıp soğumaya bırakılır.
9.Soğuyan hamurun kenarından marmelat sıkacağı ile içine az miktarda marmelat sıkılır. ( Çok olursa dışarıya taşabilir.)
10. Berlinerlerimiz servise hazır.
11.Üzerine pudra şekeri serpip servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun
 

ÖĞRETMEN MAKALELERİ
İŞLEMLER ID
Gülerçin Koleji Logo
Gülerçin Koleji Logo
Anaokulu
İlkokul
Ortaokul
Lise
Özel Çerkezköy Gülerçin Eğitim Kurumları

Türkiyenin En Başarılı Eğitim Veren Kurumu - Özel Çerkezköy Gülerçin Koleji


Adres: İstasyon Mah. Çisem Sok. Tepe Emlak Konutları Karşısı Özel Okul Mevkii No:1 Çerkezköy / TEKİRDAĞ