Hoş Geldiniz | 29 Mart 2024 Cuma

EMOJİLERE BAĞIMLI MIYIZ?

HURİYE SELCEN OSMANOĞLU (Matematik Öğretmeni) 20 Ocak 2020 Pazartesi 00:00:00 ÖÖ
477 kez okundu.

Google tıklayıp arama bölümüne emoji yazdığımızda karşımıza “ Elektronik mesajlarda ve web sitelerinde yer alan mesaj, diğer iletileri zenginleştirmek adına kullanılabilecek ideografi ve smiley içeren uygulamadır.” Şeklinde bir tanımla karşılaşmaktayız.
Sosyal medyayı sık kullanan bizler karşı taraftaki kişiye duygu ve düşüncelerimizi cümleler kurarak aktarmak yerine onları pratik olarak karşı tarafa anlamlı bir biçimde aktarabilecek araçlara ihtiyaç duyuyoruz. İşte günümüzde giderek popülerliği artan emojilerde burada devreye giriyor.
Emojiler, gerçekten de mesaj dilinde vurgulamak istediğimiz anlamı güçlendiren bir görev üstleniyor. Satırlar dolusu kelimenin ifade etmekte zorlanacağı sevgi, sempati, öfke, şüphe gibi duyguları bir anda karşımıza aktarmamıza yardımcı oluyor.
Peki günlük hayatta bu kadar çok kullandığımız emojiler acaba gerçekten de ifade zenginliği ve iletişim anlamında pozitif bir gelişimin belirtisi mi oluyor yoksa söz konusu durum tam tersi mi? Bu konuya eleştirel yaklaşanlar, dil engelini ortadan kaldırmak üzere tasarlanan bu küçük paketlerin ana dilde ifade zenginliğine yönelik becerileri kısıtlayabileceğine dikkat çekiyor. Bir diğer konu da, emojide yer alan bazı simgelerin tıpkı beden dilinde olduğu gibi farklı kültürler tarafından farklı şekilde algılanması riski.
Son olarak bilgisayar bilimcisi Scott Fahlman, “smiley” (gülen yüz) sembolünü bulalı 37 yıl olmuş. O günden itibaren, hızlı bir biçimde on binlerce yıl öncesinin mağara resimlerinden, binlerce yıl öncesinin hiyerogliflerinden evrilerek geldiğimiz noktadan, hızlı bir geri dönüşe başladık. Olumlu ya da olumsuz tartışmalar devam ederken, bizler için yeni bir dilin doğuşunu izlemek ender yaşanabilecek bir deneyime sahip olacağız.
 

ÖĞRETMEN MAKALELERİ
İŞLEMLER ID
Gülerçin Koleji Logo
Gülerçin Koleji Logo
Anaokulu
İlkokul
Ortaokul
Lise
Özel Çerkezköy Gülerçin Eğitim Kurumları

Türkiyenin En Başarılı Eğitim Veren Kurumu - Özel Çerkezköy Gülerçin Koleji


Adres: İstasyon Mah. Çisem Sok. Tepe Emlak Konutları Karşısı Özel Okul Mevkii No:1 Çerkezköy / TEKİRDAĞ