Çanakkale zaferinin 101. yıldönümü sebebiyle 17.03.2016 tarihinde okulumuzda, “Çanakkale Savaşı Şehitlerini Anma Töreni ” yapıldı.
ÇANAKKALE SAVAŞI DEMEK
Çanakkale Savaşı, 20.yüzyılın en büyük savaşlarından birisi olarak tarihe geçmiştir. Ülkemizin birliği ve geleceği bakımından çok kıymetli bir savaştır. Çanakkale zaferi; Fatih’in İstanbul’u fethi gibi yüzyıllar geçse dahi unutulmayacak, bir destan olarak kalmaya devam edecektir. Çanakkale iyi ile
kötünün varlık ile yokluğun amansız bir savaşıdır aslında. Çanakkale ruhu, kendilerini boş verip milleti için kendini siper etmiş Mehmetçiktir aslında. Çanakkale ruhu, aslında Türklerin atalarından gelen savaşçı ruhunun dışa vurulmuş halidir. Çanakkale ruhu, yaralı durumdaki düşman askerini kendi askerlerine iade edebilecek kadar en zorlu savaş ortamında insanlığını yitirmemiş asil insanların zaferidir.
ÇANAKKALE ZAFERİ MİLLETİN ZAFERİDİR
Çanakkale’de, küçük cüsseleri, kocaman yürekleri olan nice yiğitler vardı. Bu topraklar uğruna siper olup şehit olan. Silah tutmayan o küçük eller, akıttı tüm kanlarını. İmanlıydılar, inançlıydılar bu yiğitler. Koştular, tüm yürekleriyle senin uğruna canlarını vermeye. Çünkü bu savaş yokluğun savaşıydı, imanla kazanılacak bir savaştı. Cahil beyinlerle halkı yurtlarından etmeye çalışan düşman gibi değildi Türk milleti. Her birinin yüreği kocamandı, gözleri imanla bakardı. Ağlanmak, sızlanmak yoktu. Mücadele edecek, yurdunu savunacak, düşmana pabuç bırakmayacaklardı. Ne kadınımız, ne çocuğumuz, ne yaşlımız, ne gencimiz kaldı. Evinde bekleyenlerin hepsi koştu cepheye. Düşman ne kadar vursa da Çanakkale'de yılmak yoktu, çünkü bu zafer kazanılmalıydı ve bu vatan korunmalıydı. Bu zafer, altın harflerle kazınmalıydı ki tarihe asrın ve imanın destanı olarak yazılsın. Tam bir mahşer yeriydi Çanakkale; top, tüfek, tank, yağan gülleler… Kadınlarımız, evlatlarını kaybediyor, yürekleri acıyor ama ağlamıyordu, ağlamak yoktu vatan yolunda. İstiklal uğrunda, namus yolunda vatan uğruna verilmişti bütün canlar. Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy mısralarına şöyle düşürmüştü Çanakkale’yi:
Eski Dünyâ, yeni Dünyâ, bütün akvâm-ı beşer,
Kaynıyor kum gibi, mahşer mi, hakikat mahşer.
Çehreler başka, lisanlar, deriler rengârenk:
Sâde bir hâdise var ortada: Vahşetler denk.
Kimi Hindû, kimi yamyam, kimi bilmem ne belâ...
Hani, tâuna da züldür bu rezil istilâ!
TÜRK MİLLETİNİN DİRİLİŞİDİR ÇANAKKALE
Çanakkale, bir savaş değil bir diriliştir. Türk milletinin yokluk içinde kazandığı imanın zaferidir. Bu zaferle Türk milleti adeta yeniden dirildi. “Hasta Adam” olarak adlandırılan ve İtilaf ordularının yamyamca, vahşice saldırdığı Osmanlı İmparatorluğu ve Türk milletinin diriliş destanıdır Çanakkale.
BİR HİLAL UĞRUNA
Ne güneşler batmıştı Çanakkale’de. Ne ömürler verilmişti bir hilal uğruna ya rab! Ne hayaller gömülmüştü toprağa Çanakkale’de. Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un muazzam şiiri olan “Çanakkale Şehitlerine” adlı şiirinde dediği gibi:
“Vurulup tertemiz alnından, uzanmış yatıyor,
Bir hilâl uğruna, yâ Rab, ne güneşler batıyor! ”
EŞŞİZ BİR ANMA TÖRENİ YAPTIK
Çanakkale zaferinin 101. yıldönümü sebebiyle Çanakkale’de şehit olmuş atalarımızı anmak, onlara olan vefa borcumuzu ödemek ve milli bilinci ve tarih şuuru yerinde öğrenciler yetiştirmek için okulumuzda “Çanakkale Savaşı Şehitlerini Anma Töreni ” yapıldı.
Anma törenimiz ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ve aziz şehitlerimiz için yapılan saygı duruşu ve ardından Müzik öğretmenimiz Gülben KIYCIOĞLU eşliğinde İstiklal Marşı’mızın okunmasıyla başladı.
İstiklal Marşı’mızın okunmasının ardından okul müdürümüz Sayın Ömer KÜRKLÜ, günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yaptı.
Günün anlam ve önemini belirten konuşmanın ardından okulumuz Müzik öğretmeni Gülben KIYCIOĞLU’nun hazırladığı ortaokul öğrencilerinin seslendirdiği “ÇANAKKALE KOROSU” eşsiz bir müzik dinletisi yaptı.
Hemen ardından “ Çanakkale Savaşı’nın Bilinmeyen Yönleri” isimli video gösterisi izlendi.
Video gösterisinin ardından okulumuz Türkçe Bölüm Başkanı Simay ESEN, Türkçe Öğretmeni Erkan EVREN ve Edebiyat Öğretmeni İsmail HIDIROĞLU’nun hazırladığı, Anadolu Lisesi ve Ortaokul öğrencilerimizin canlandıracağı “TÜRK MİLLETİ ÇANAKKALE’DE DİRİLİYOR” adlı oratoryo gösterisi sahnelendi. “TÜRK MİLLETİ ÇANAKKALE’DE DİRİLİYOR” adlı oratoryo gösterisinde, Anadolu Lisesi 10-A sınıfı öğrencimiz Yasemin KASNAK Arif Nihat Asya’nın “Bayrak” şiirini, Anadolu Lisesi 10-A sınıfı öğrencimiz Furkan DAL, Necmettin Halil Onan’ın “Dur Yolcu” şiirini ve Ortaokul 8-B sınıfı öğrencimiz Elif Eylül ADALI ise Arif Nihat Asya’nın “Dua” şiirini büyük bir duygu coşkunluğuyla okudu.
Andadolu Lisesi 10-A sınıfı öğrencimiz Sude TEZEROĞULLARI’nın kemanla çaldığı “Eledim Eledim” türküsünü Andadolu Lisesi 11-A sınıfı öğrencimiz Sena Nur GÖKSU seslendirdi. Ayrıca Andadolu Lisesi 12-C sınıfı öğrencimiz Esra ATASOY “Çanakkale Türküsü’nü” , Andadolu Lisesi 11-A sınıfı öğrencimiz Ecem SOYER “Hastane Önünde İncir Ağacı” türküsünü ve Ortaokul 8-B sınıfı öğrencimiz Begüm ALTINTAŞ ise “Annem Beni Yetiştirdi” türküsünü solo olarak seslendirdi.
Başta değerli öğretmenlerimiz Simay ESEN, Erkan EVREN ve İsmail HIDIROĞLU’na ve törende emeği geçen tüm öğrencilerimize teşekkür ederiz.
Dur yolcu, bilmeden gelip bastığın,
Bu toprak, bir devrin battığı yerdir.
Eğil de kulak ver, bu sessiz yığın,
Bir vatan kalbinin attığı yerdir!.