Hoş Geldiniz | 26 Nisan 2024 Cuma

HİTİTLER

CANER KARPUZCULAR (Sosyal Bilgiler Öğretmeni) 14 Eylül 2020 Pazartesi 11:37:02 ÖÖ
427 kez okundu.

Anadolu’nun en eski uygarlıklarından olan Hititler, MÖ 2000’li yıllarda Kafkaslardan Orta Anadolu’ya gelerek Kızılırmak bölgesine yerleşmişlerdir. Başkentleri Hattuşaş’a kurmuşlardır. İlk dönemlerde kralın yetkileri, soylulardan oluşan Pankuş meclisi tarafından kısıtlanırken imparatorluk döneminde Pankuş meclisinin yetkileri azaltılarak kralın yetkileri arttırılmıştır.
         Yönetimde kraldan sonra en yetkili kişi, Tavananna adı verilen kraliçedir.Tavananna’nın ülke yönetiminde etkisinin olması Hititlerde kadınlara verilen değeri göstergesidir.Asurlular’dan çivi yazısını alan Hititler, çivi yazısının yanında kendi icat ettikleri hiyeroglif yazısını da kullanmışlardır. Hititlerden kalan en önemli yazılı kaynaklar, krallar tarafından tanrıya hesap vermek için yazılan, anal adı verilen yıllıklardır. Anallar objektif tarih yazıcılığını başlatmıştır.        
        Tarihte bilinen ilk yazılı antlaşma olan Kadeş Antlaşması, Mısırlılar ve Hititler arasında yapılmıştır. Hititler, Mezopotamya uygarlıklarından aldıkları kanunlara yeni eklemeler yaparak Anadolu’daki ilk kanunları oluşturmuşlardır.

Caner KARPUZCULAR (SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENİ)

ÖĞRETMEN MAKALELERİ
İŞLEMLER ID
Gülerçin Koleji Logo
Gülerçin Koleji Logo
Anaokulu
İlkokul
Ortaokul
Lise
Özel Çerkezköy Gülerçin Eğitim Kurumları

Türkiyenin En Başarılı Eğitim Veren Kurumu - Özel Çerkezköy Gülerçin Koleji


Adres: İstasyon Mah. Çisem Sok. Tepe Emlak Konutları Karşısı Özel Okul Mevkii No:1 Çerkezköy / TEKİRDAĞ