Hoş Geldiniz | 29 Mart 2024 Cuma

7 YAŞINDAKİ ÇOCUKLARIN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

ELİF BAĞIOĞLU (Sınıf Öğretmeni) 30 Eylül 2020 Çarşamba 07:39:19 ÖÖ
384 kez okundu.

7 yaşındaki çocuk genellikle 1.sınıf öğrencisidir, hem akademik hem sosyal yönden oldukça gelişim gösteren çocuk, bağımsız ve yetkin olma konularında çabalar, akranlar ve öğretmenler hayatında önemli bir yer kaplar hale gelir, onlarla olan iletişiminden etkilenir.
Erikson’ın Psikososyal Kimlik Gelişimi Teorisine göre, 6-12 yaş arasındaki çocuklar “Çalışkanlığa karşı aşağılık duygusu” evresindedirler. Bu evrede olan çocuklar çeşitli şeyleri denemek yerine, belli şeyler üstünde uzmanlaşma ihtiyacı duyarlar ve bu belli şeyler genellikle yapmaktan hoşlandıkları ve kendilerini becerikli buldukları şeyler olur, bu konularda daha iyi olmak için çalışır ve çabalarlar. Bu yaşlardaki çocuğun yapmaktan hoşlandığı ve üzerine gitmek istediği şeyler bulması önem taşımaktadır. Örneğin, bir spor dalını seven ve bu dalda daha iyi olmak için çalışıp çabalayan çocuk yeterlilik duygusunu kazanır. Böylelikle kendine olan güveni artmış olur. Eğer ebeveynler çocuğun kendini becerikli hissetmediği ve hoşlanmadığı bir konuda uzmanlaşması konusunda ısrarcı olursa ve çocuk bu beklentiyi karşılayamazsa aşağılık duygusu geliştirir. Özgüveni zedelenmiş olur, bu nedenle çocuğun yapmaktan hoşlandığı ve üzerine çabaladığı şeyler konusunda onu teşvik etmek ve çabasını takdir etmek çocuğun sağlıklı psikolojik gelişimi için çok daha iyi olacaktır. Okuldaki dersler konusunda da aynı şey geçerlidir. Matematiği Türkçesi kadar iyi olmayan çocuğa elbette bir miktar akademik ve sosyal destek verilebilir fakat ebeveynler ve öğretmenler sadece matematiğe odaklandığında çocuğun Türkçe dersinde ne kadar iyi olduğu genellikle gözden kaçmaktadır. Çocuğun yeterlilik duygusu kazanması için okulda da tek bir dersteki başarısızlığına odaklanmak yerine, başarılı olduğu ve çalışmayı daha çok sevdiği dersler konusunda onu teşvik etmek ve çabasını takdir etmek önemlidir. Ebeveynler de öğretmenler de çocukları hiçbir konuda birbirleri ile karşılaştırmamalıdır. Bir derste başarısız olan çocuğa başarılı olan öğrenci örnek gösterilmemelidir. Bu durum çocukta aşağılık duygusunu körükler. Bir konuda başarısız olan çocuğu eleştirmek de çocukta aşağılık duygusu yaratır. Bu nedenle hem ebeveynlerin hem öğretmenlerin çocukla olan iletişimlerinde çok dikkatli olması gerekmektedir.
7 yaşındaki çocuk, daha çok endişelenebilir, kendini yargılama eğilimi olur. Doğru ve yanlış arasındaki farkı anlar. Suçluluk ve utanç duyguları daha çok gelişmiştir. Empati becerisi, ahlak ve adalet duyguları gelişmeye devam eder. Başkalarının fikirleri ve düşüncelerini daha çok önemsemeye başlar, kabul görmek ister.
Aile ortamı dışında da bir sosyal topluluğun içinde bulunduğunun ve orada kabul görmesi için birtakım kurallar ve beklentiler olduğunu anlayan çocuk, bu kurallara uymak ve beklentileri karşılamak için çabalaması gerektiğinin farkına varır. 7 yaşındaki çocuk aile dışında, arkadaşlar ve öğretmenlerin onayına çok önem verir ve nasıl ki çocuğun benlik algısını anne ve babasıyla olan ilişkisi etkiliyorsa, çocuğun okulda iletişim halinde olduğu kişiler de artık çocuğun benlik algısına etki eden şeylerden biri haline gelir.  Çocuğun benlik algısı çocuğun kimlik yapısının gelişiminde büyük rol oynar. Bu sebeple hem ebeveynler hem öğretmenler çocukla olan iletişimlerinde eleştirel değil. Destekleyici ve içten olmalıdır. Okul çağının başlarında benlik algısı zarar gören çocuk, ileriki okul yıllarında hem akademik hem sosyal açıdan zorlanır, okul fobisi ortaya çıkabilir. 7 yaşındaki çocuğun okula uyum sürecinde, hem ebeveynler hem öğretmenler çocuğa en büyük yararı gözetmelidir. Çocuğun zorlandığı veya sıkıntı duyduğu bir durum varsa bu konuyla ilgili neler yapılabileceği üstünde durulmalıdır.
 Bir çocuğun 1.sınıfa başlayabilmesi için gereken okul olgunluğuna dikkat edilmelidir. Çocuk belirli bir süre dikkatini vererek aynı yerde oturabiliyor mu? Öğretmenleri ve arkadaşlarıyla sağlıklı bir iletişim kurması adına kendini ifade, empati ve işbirliği becerileri yeterli mi? El-göz koordinasyonu gelişmiş mi? Anneden rahat kopabiliyor mu? Sorularını göz önünde bulundurmak, gerekirse okula başlatmadan önce çocuğun bu becerilerini geliştirmesine yardımcı olmak en sağlıklısı olacaktır.
Elif BAĞIOĞLU (SINIF ÖĞRETMENİ)
 

ÖĞRETMEN MAKALELERİ
İŞLEMLER ID
Gülerçin Koleji Logo
Gülerçin Koleji Logo
Anaokulu
İlkokul
Ortaokul
Lise
Özel Çerkezköy Gülerçin Eğitim Kurumları

Türkiyenin En Başarılı Eğitim Veren Kurumu - Özel Çerkezköy Gülerçin Koleji


Adres: İstasyon Mah. Çisem Sok. Tepe Emlak Konutları Karşısı Özel Okul Mevkii No:1 Çerkezköy / TEKİRDAĞ