Hoş Geldiniz | 23 Nisan 2024 Salı

TAÇ UTANGAÇLIĞI- GÜLENDAM ELİF EKE 11/A SINIFI

19 Ekim 2020 Pazartesi 00:00:00 ÖÖ
505 kez okundu.

Taç utangaçlığı, bazı ağaç türlerinde sık olarak bulundukları ortamlarda ağaçların taçlarının birbirine değmediği, kanal benzeri boşluklarla bir gölgelik oluşturduğu gözlenir. En çok aynı tür ağaçların bir arada olduğu yerlerde gözlenir, ancak aynı zamanda farklı türlerin ağaçları arasında da görülebilir. Taç utangaçlığı okaliptüs, sıtka ladini, Japon karaçamı, lodgepole çamı, siyah mangrov, karaapaç gibi bazı yüksek ağaç türlerinde görülür.
Taç utangaçlığının fizyolojik temeli kesin olarak belirlenmiş değildir. 1920'lerden beri bilimsel literatürde tartışılmaktadır. Çeşitli hipotezler ve deneysel sonuçlar, birden fazla mekanizmanın olduğunu düşündürebilir. Bilim insanlarının ilk olarak 1920’lerde konu üzerinde çalışmaya başlamasından itibaren, dünyanın dört bir yanındaki aynı ve farklı türlerdeki ağaçlar arasında taç utangaçlığı gözlemlendi. Ağacın türü ve çevre fark etmeksizin, taç utangaçlığı daima, kıvrımlı yollar, zikzak çizen çatlaklar ve dolambaçlı nehirleri andıran boşluklar ile nitelendirilir. Bazı ağaçların bu eşsiz davranışı neden sergilediğinden kimse emin değilken, pek çok bilim insanı tarafından birkaç hipotez sunuldu;
1. Şiddetli rüzgarlı havalarda en tepede bulunan dalların birbirlerine çarparak kırılmasının, ağaçların büyüme modüllerinin bozulmasının, hasar görmesinin önüne geçmek. Taçlar sayesinde bu durum engellenir.
2. Ağaçların dallarının üst üste gelmesinin gölge oluşturması sonucunda güneş ışınlarının daha az gelmesinin önüne geçebilmek yani fotosentez yapabilmek için güneş ışığına ihtiyaç duyan ağaçların güneşe ulaşmasını kolaylaştırmak.
3. Aralarında mesafe olan ağaçlarda bulunan böceklerin ve hastalıkların diğer ağaçlara geçişine engel olmak. Böylelikle ağaçlar birbirlerine zarar vermemiş oluyorlar.
Özetle taç utangaçlığı’nın kesin olarak bir açıklaması olmasa sebebi her ne olursa olsun Ağaçların birlikte ama birbirine müdahale etmeden, zarar vermeden uyum içinde yaşarlar, bu olayda ağaçların birbirinin kişisel alanına saygısı olarak tanımlanabilir.
 

ÖĞRENCİ MAKALELERİ
İŞLEMLER ID
Gülerçin Koleji Logo
Gülerçin Koleji Logo
Anaokulu
İlkokul
Ortaokul
Lise
Özel Çerkezköy Gülerçin Eğitim Kurumları

Türkiyenin En Başarılı Eğitim Veren Kurumu - Özel Çerkezköy Gülerçin Koleji


Adres: İstasyon Mah. Çisem Sok. Tepe Emlak Konutları Karşısı Özel Okul Mevkii No:1 Çerkezköy / TEKİRDAĞ