Hoş Geldiniz | 26 Nisan 2024 Cuma

ASR-I SAADET DÖNEMİ

ZEYNEP ÖZAY (Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni) 23 Ekim 2020 Cuma 08:00:01 ÖÖ
502 kez okundu.


Karanlıktan aydınlığa geçiş dönemi.Huzurun, samimiyetin, efendimizin gün gün ömrünün geçirdiği mutluluk devrii…
Peygamberimizin “İnsanların en hayırlıları benim asrımda yaşayanlardır” sözünün yaşandığı dönem. İnsanlık için hidayet kaynağı olan Kur’an-ı Kerîm’in nâzil olduğu, Resullulah’ın ashabını terbiye edip yetiştirdiği, İslâmiyet’in tebliğ edildiği ve tam anlamıyla uygulandığı zaman dilimi. Müslümanların en ideal zaman olarak kabul ettikleri, özlem duydukları ve saygıyla andıkları eşsiz bir devir….
Asr-I saadet dönemi 2 döneme ayrılmaktadır. Bunlar:
  1. Mekke dönemi
  2. Medine dönemidir.
Mekke dönemi İslam dininin doğduğu, ilk Müslüman toplulukların oluştuğu, ahlaki ve dini değerlerin uygulanmaya başlandığı, Müslüman topluluklarının çoğalmaya başladığı dönemdir. Bu dönem Peygamber efendimizin Medine’ye hicretiyle sona erer. Medine döneminde ise, İslam devletinin ve toplumun kuruluşu ile daha siyasi ve toplumsal bir dönem olup, çeşitli savaşlara ve hem siyasal otorite hem de toplumsal refah anlamında yükseliş arz eden bir zaman dilimidir. Bu dönemde bütün Arap Yarımadası Müslümanların idaresine girmiştir. Bu dönem 632 yılında peygamberimizin vefatı ile sona ermiştir.
Peygamber Efendimiz döneminde bizzat O'nun rehberliği ve liderliğinde ashabı İslâm'ın dinî ve dünyevî bütün emirlerini öğrenmiş, yaşamış ve yaşatmışlardı. Hz. Peygamber'in eğitiminden geçmiş olan ashap samimiyet ve ihlâs içerisinde yalnız bir Allah'a kul olmuşlar, O'nun Resulüne gönül vermişlerdi. Ruhlarını, düşüncelerini, davranış ve yaşayışlarını Allah ve Resulünün istediği şekilde şekillendirmişlerdi; Kitap ve Sünnet, onlara yön veriyordu. Dinleri uğruna mallarını, hatta canlarını feda etmede zerre kadar tereddüt göstermiyorlardı.

İşte bu anlayış ve yaşayışa sahip bulunan Müslümanlardan oluşan İslâm toplumunda, tam bir birlik ve beraberlik, ahenk ve uyum, dayanışma ve yardımlaşma, kaynaşma ve aktivite hâkimdi. Müslümanlar, her konu ve alanda olgunluğun zirvesinde idiler.
ZEYNEP ÖZAY (DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÖĞRETMENİ)
 

ÖĞRETMEN MAKALELERİ
İŞLEMLER ID
Gülerçin Koleji Logo
Gülerçin Koleji Logo
Anaokulu
İlkokul
Ortaokul
Lise
Özel Çerkezköy Gülerçin Eğitim Kurumları

Türkiyenin En Başarılı Eğitim Veren Kurumu - Özel Çerkezköy Gülerçin Koleji


Adres: İstasyon Mah. Çisem Sok. Tepe Emlak Konutları Karşısı Özel Okul Mevkii No:1 Çerkezköy / TEKİRDAĞ