Hoş Geldiniz | 25 Nisan 2024 Perşembe

1968 MEKSİKA OLİMPİYATLARININ ÖNEMİ

GÖRKEM GÖKKURT (Beden Eğitimi Öğretmeni) 04 Kasım 2020 Çarşamba 08:02:13 ÖÖ
1077 kez okundu.

1968 yılı ekim ayında yapılan Meksika Olimpiyatları, olimpiyat tarihinin en mühim protestolarından birine sahne oldu. Olimpiyatlar Amerika’daki polislerin zencilere uyguladığı şiddetin gölgesinde başladı.  

200 metrede biri altın diğeri bronz madalya kazanan Amerika Birleşik Devleri vatandaşı olan atletler Tommie Smith ve John Carlos, Amerika’daki ırkçılığı protesto için bir eylem yapmaya karar verdiler. İkinci olan Avusturyalı Peter Norman'dan da destek istediler. Norman, tereddüt etmeden destek sözü verdi. Ayrıca, eylemin şeklini de planladı. Tommie Smith sağ eline, John Carlos sol eline, siyah eldiven geçirip, kürsüye, ayakkabısız çıkartı. Norman ise yakasına "İnsan Hakları İçin Olimpiyat Projesi Hareketi’ kokartı taktı. Amerika Birleşik Devletleri Marşı çalınırken, iki siyahi atlet başlarını öne eğip, eldivenli ellerini yumruk yaparak havaya kaldırdılar. Bu eylem tarihe ‘black power selamı’ olarak geçti.   

Amerika Birleşik Devletleri’nin ve Olimpiyat Komitesi’nin bu eyleme tepkileri sert oldu. Amerika Birleşik Devletleri, iki atleti Olimpiyat tüzüğünü ihlal ettikleri gerekçesiyle takımından uzaklaştırdı. Ertesi gün başka üç siyahi koşucu sürgün edilen takım arkadaşlarıyla dayanışma göstermek için madalyalarını aldıkları sırada siyah berelerini havaya kaldırdılar.

Tommie Smith, John Carlos ve Peter Norman, eylemin bedelini ağır ödediler. Kariyerleri bitti ama spor ve insanlık tarihine altın harflerle kazındılar.

Üç sporcunun dostlukları, ömür boyu sürdü. 38 yıl sonra 2006 yılında Peter Norman öldüğünde tabutu, Smith ve Carlos'un omuzlarındaydı.
GÖRKEM GÖKKURT BEDEN EĞİTİMİ ÖĞRETMENİ

 


ÖĞRETMEN MAKALELERİ
İŞLEMLER ID
Gülerçin Koleji Logo
Gülerçin Koleji Logo
Anaokulu
İlkokul
Ortaokul
Lise
Özel Çerkezköy Gülerçin Eğitim Kurumları

Türkiyenin En Başarılı Eğitim Veren Kurumu - Özel Çerkezköy Gülerçin Koleji


Adres: İstasyon Mah. Çisem Sok. Tepe Emlak Konutları Karşısı Özel Okul Mevkii No:1 Çerkezköy / TEKİRDAĞ