Hoş Geldiniz | 27 Nisan 2024 Cumartesi

ATATÜRK VE MATEMATİK

FULYA TAŞDEMİR (Matematik Öğretmeni) 25 Kasım 2020 Çarşamba 08:00:58 ÖÖ
442 kez okundu.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve birçok alanda siyaset, bilim, edebiyat vb. Başarılara imzasını atmış kişi kuşkusuz ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'tür. İlkokul çağlarında herkesin bildiği bir hikaye ile başlamak gerekirse matematik yemeği ve matematik başarısı ortada olan Mustafa Kemal'in öğretmeni tarafından çok sevildiği ve matematik öğretmenin ‘Senin de adın Mustafa, benim de adım Mustafa. Sana bundan sonra Mustafa Kemal diyelim.’ dediği ve Atatürk’e Kemal isminin geldiği bilinmektedir.
Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması ile birlikte,  eğitim ve öğretime oldukça önem vermiştir. 1937 yılının Kasım ayında yeni bir eğitim ve öğretim yılına girilirken, Mustafa Kemal Atatürk, Türk Dil Kurumu’nun çeşitli bilim dallarına ait Türkçe terimleri bulduğunu, bu sayede dilimizin yabancı dillerin etkisinden kurtulma yolunda esaslı adımını attığını ilan etmiştir. Aynı yıl okullarda Türkçe terimlerin kullanıldığı kitaplar kullanılmaya başlanmıştır ve Atatürk bu dönemde geometri öğretimine yol gösterici olarak kullanılan 44 sayfalık bir geometri kitabı yazmıştır. Mustafa Kemal Atatürk, yine bu dönemlerde, matematik derslerinde kullanılan ve okunup anlaşılması çok zor olan terimlerin adlarını değiştirerek matematik dersinin öğrenciler tarafından sevilen ve kolay anlaşılan bir ders olması konusunda öncülük etmiştir. Matematik ve geometri kitaplarda yer alan ve günümüzde de kullanılmakta olan pek çok terim, Atatürk tarafından türetilmiştir. Örneğin;  “Müsellesin, zaviyetan-ı dahiletan mecmu’ü 180 derece ve müselles-i mütesaviyü’l-adla, zaviyeleri biri birine müsavi müselles demektir.” yerine “Üçgenin iç açıları toplamı 180 derecedir ve eşkenar üçgen, açıları birbirine eşit üçgen demektir.” dememizi Atatürk’e borçluyuz.
Ulu Önder Atatürk, kendisinden önceki matematik düşünürlerinin çalışmalarını da paylaşmaya büyük gayret ve özen göstermiştir. Atatürk’ün ölmeden iki yıl önce yazmış olduğu bu geometri kitabı O’nun matematik alanında ne kadar başarılı olduğunun bir kanıtıdır.
 
FULYA TAŞDEMİR(MATEMATİK ÖĞRETMENİ)
 

ÖĞRETMEN MAKALELERİ
İŞLEMLER ID
Gülerçin Koleji Logo
Gülerçin Koleji Logo
Anaokulu
İlkokul
Ortaokul
Lise
Özel Çerkezköy Gülerçin Eğitim Kurumları

Türkiyenin En Başarılı Eğitim Veren Kurumu - Özel Çerkezköy Gülerçin Koleji


Adres: İstasyon Mah. Çisem Sok. Tepe Emlak Konutları Karşısı Özel Okul Mevkii No:1 Çerkezköy / TEKİRDAĞ