Hoş Geldiniz | 29 Mart 2024 Cuma

BATLAMYUS ( KLAUDİOS PTOLEMAİOS)

SALİH AYDIN (Sosyal Bilgiler Öğretmeni) 18 Ocak 2021 Pazartesi 08:00:00 ÖÖ
548 kez okundu.

Batlamyus Yunan asıllı olup Mısırlı bir matematikçi, coğrafyacı ve astronomdur. Efsanelere göre 100 – 170 yıl yaşadığı kabul edilse de sonradan yapılan çalışmalarla yaklaşık 78 yıl yaşadığı kabul edilir. Batlamyus’ un hayatıyla ilgili hemen hemen hiçbir bilgi yoktur. Türk ve Arap Dünyasında Batlamyus olarak bilinirken Avrupa’da Ptolemaios olarak bilinir. Bunun sebebi ise Arapçada ‘’p’’ harfi yoktur bu yüzden Batlamyus denilmiştir.
Batlamyus, iki önemli yapıtın yazarıdır: Büyük Bileşim ve Coğrafya Bu yapıtlar Avrupa'daki Ortaçağ'ın bitişinde önemli yere sahiptir. Kitapların Latinceye çevrilişi ancak 12. yüzyılda yapılmıştır. Ancak Batlamyus'un coğrafya anlayışı yeterince geniş değildir. İklim, doğal ürünler ve fiziki coğrafyaya giren konularla hiç ilgilenmemiştir. Başlangıç meridyenini sağlam bir şekilde belirleyemediği için, vermiş olduğu koordinatlar hatalıdır. Ayrıca, Yer'in büyüklüğü hakkındaki tahmini de doğru değildir. Ancak Kristof Kolomb bu yanlış tahminden cesaret alarak Batı'ya doğru gitmiş ve Kuzey Amerika 'ya ulaşmıştır.
Buna karşın Batlamyus, coğrafya araştırmalarına öncülük etmiş ve Coğrafya  adlı yapıtıyla matematiksel coğrafya alanını kurmuştur. Bu kitap Kristof Kolomb 'a kadar bütün coğrafyacılar tarafından başvuru kitabı olarak kullanılmıştır.
SALİH AYDIN (SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENİ)

ÖĞRETMEN MAKALELERİ
İŞLEMLER ID
Gülerçin Koleji Logo
Gülerçin Koleji Logo
Anaokulu
İlkokul
Ortaokul
Lise
Özel Çerkezköy Gülerçin Eğitim Kurumları

Türkiyenin En Başarılı Eğitim Veren Kurumu - Özel Çerkezköy Gülerçin Koleji


Adres: İstasyon Mah. Çisem Sok. Tepe Emlak Konutları Karşısı Özel Okul Mevkii No:1 Çerkezköy / TEKİRDAĞ