Hoş Geldiniz | 23 Nisan 2024 Salı

AZİZ SANCAR KİMDİR? - ELİF AKTAŞ 6/ B SINIFI

06 Nisan 2021 Salı 00:09:00 ÖÖ
509 kez okundu.

Aziz Sancar 1946 yılında Mardin’in Savur ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaöğretimini Mardin’de tamamladı.  Lise yıllarında futbolla ilgilendi, ancak son sınıfta futbolcu olmaktan vazgeçerek yüksek öğrenimine devam etmek üzere İstanbul'a gitti. Futbol oynadığı zamanlarda Türk Genç Milli Takım denemelerine bile çağırılmıştı.
Türk milleti için, insanlık için yaralı olmak istiyordu. Üniversiteye girmeye hazırlanırken ne olacağına karar verdi. Doktor olmak istiyordu. İnsanlara yardım etmek istiyordu. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne girdi. 1963 yılında başladığı tıp fakültesinde de örnek bir öğrenciydi. Biyokimyaya alanında çalışmaya karar verdi. 1969 yılında üniversiteyi birincilikle bitirdi. Üniversiteden sonra iki yıl doktorluk yapmak için yeniden Savur’a döndü. Oradaki herkes Aziz Sancar ile gurur duydular.
Aziz Sancar TÜBİTAK’ın bursunu kazanarak Amerika’ya Johns Hopkins Üniversitesi’ne gitti. Texas Üniversite’sinde doktorasını tamamlayarak Moleküler Biyoloji uzmanı oldu. Doçentlik tezini Yale Üniversitesi’nde tamamladı.
Tanınan bir bilim insanı olan Aziz Sancar ödüller almaya başladı. DNA onarımı, hücre dizilimi, kanser tedavisi ve biyolojik saat üzerinde çalışmalarını sürdüren Sancar, 415 bilimsel makale ve 33 kitap yayınladı. Sancar, 2005 yılında bilim dünyasının en prestijli üyelikleri arasında yer alan ABD Ulusal Bilimler Akademisi’ne seçilerek bu akademiye seçilen ilk Amerikalı Türk oldu. Bu ödülü aldıktan sonra, ABD'de okuyan Türk öğrencilerine yardım etmek ve Türk-Amerikan ilişkilerini geliştirmek amacıyla eşiyle birlikte Aziz&Gwen Sancar Vakfı'nı kurarak ABD'nin Kuzey Carolina eyaletinde "Carolina Türk Evi" isimli bir öğrenci misafirhanesi açtı. 2006 yılında Türkiye Bilimler Akademisi’ne aslî üye olarak seçildi.  Amerikalı Paul Modrich ve İsveçli Tomas Lindahl ile birlikte 2015 Nobel Kimya Ödülü'ne layık görüldü. Sancar “Beni ödüle götüren Atatürk’ün ve Türkiye Cumhuriyeti'nin yaptığı eğitim devrimidir. Dolayısıyla bu ödülün sahibi Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil eden Anıtkabir Müzesi'dir” diyerek Nobel Ödülü ile madalya ve sertifikasını Anıtkabir'e teslim etmiştir. Ödül, Anıtkabir'deki Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi'nde kendisine ayrılan özel alanda sergilenmektedir. Nobel Kimya Ödülü çok büyük bir onurdu. İlk kez bir Türk bilim insanı Nobel Ödülü kazanmıştı.
Aziz Sancar kazandığı üç yüz on beş bin doları Carolina Türk Evi’ne bağışladı.
2019 yılında Aziz Sancar, 4 senedir yürüttüğü İstanbul Şehir Üniversitesi'nin Mütevelli Heyeti üyeliğinden istifa ettiğini duyurdu.
Aziz Sancar’ın Türk gençlerine bir öğüdü var. “Çok çalışın!”
 

ÖĞRENCİ MAKALELERİ
İŞLEMLER ID
Gülerçin Koleji Logo
Gülerçin Koleji Logo
Anaokulu
İlkokul
Ortaokul
Lise
Özel Çerkezköy Gülerçin Eğitim Kurumları

Türkiyenin En Başarılı Eğitim Veren Kurumu - Özel Çerkezköy Gülerçin Koleji


Adres: İstasyon Mah. Çisem Sok. Tepe Emlak Konutları Karşısı Özel Okul Mevkii No:1 Çerkezköy / TEKİRDAĞ