Hoş Geldiniz | 19 Nisan 2024 Cuma

RÜYA NEDİR? -ÇAĞAN SAVAŞ 6/ B SINIFI

07 Nisan 2021 Çarşamba 00:00:00 ÖÖ
333 kez okundu.

Kimi zaman uyandığınız an da sizleri tüm gün etkisine alır kimi zaman da az önce gördüklerim neydi diye düşünür durursunuz… Rüya, uykunun REM evresi denilen hızlı göz hareketi evresi ile bağlantılı hem görsel hem de işitsel algı ve duygular bütünüdür.Rüyanın anlamını biraz daha açacak olursak ruhun bedenden ayrıldığı zamanda yaşanan olaylar bütünü de demek mümkündür. Her insan mutlaka rüya görür. Bazı kişiler daha sık rüya görürler. Fakat herkes istediği rüyayı göremez. Rüyalarda yaşananlar tahmin edemeyeceğimiz kadar hızlı gerçekleşir. Çok kısa bir kaç saniyelik rüyalar sırasında bile çok uzun ve değişik olaylar görmekteyiz. Bu nedenle rüyada zaman kavramı oluşmamaktadır.İnsan vücudu günün sonunda yorgun düşerek iç organların ve bünyenin tam anlamıyla zayıflaması sonucu halsizlik ve uyku ile birlikte yarı uyanık şekilde hayaller görür. Bunların tamamının düşüncelerinizle harmanlanması olayıdır rüyalarımız.Daha net bir şekide ifade edecek olursak gün içinde yaşadıklarınız ana merkeze ulaştığında uyku anında sizler bunu harmanlayarak hayal şeklinde görüyorsunuz. Yapılan araştırmalar görülen rüyaların birçoğunun unutulduğunu ve yalnızca bizleri üzen ya da çok etkileyen hayallerin hatırlandığını ortaya koymuştur.
Neden Rüya Görüyoruz?
Bazı araştırmacılara rüya uyku esnasında beyindeki etkinliklerin yan ürünü olarak, bazıları ise kişilerin bilinçaltının geri planda kalmış yönleri ile ilgili özel bir durum olarak yorumlamaktadırlar.Ünlü rüya yorumcusu Sigmund Freud rüyaların amacını günlük hayatta bastırılarak bilinçaltına atılmış isteklerin dışa vurması olarak yorumlamıştır. Rüyada geçen ögelerin büyük bir kısmı bastırılmış istekleri göstermektedir. Bu nedenle rüyada görülen sembollerin farklı anlamlarını bulmak ve yorumlamak çok önemlidir.Günde çok yorgun olmadığımız ve bitkin düşmediğimiz anlarda 4 ila 7 rüya gördüğümüz yapılan araştırmalar arasında. Ancak bu rüyaların sadece bizi en çok etkileyen kısmını ve çok azını hatırlarız. İstisna durumlar elbette mevcut rüyasının tamamını hatırlamak abes bir durum değil…Çoğu zaman şu durumla karşı karşıya kalmışsınızdır, ben bugünü bir yerden hatırlıyorum. Bazı araştırmalar önsezi doğrultusunda rüyaların varlığını kanıtlamış ve bu olay mutlaka sizin de başınıza gelmiştir. Gördüğünüz rüyaları hatırlamaz fakat gün içinde ben bunu nerden hatırlıyorum demişsinizdir.
Rüya Türleri ?
Yapılan araştırmalara göre rüyanın bir çok farklı türü bulunmaktadır. Kimi insanlar gün içinde yaşadığı olaylardan etkilenerek bazı rüyalar görürler. Kimileri de görmüş olduğu rüyanın aynısını yaşadığını ifade etmektedir. Bu şekilde rüyaları çok farklı gruplara ayırmak mümkündür.
1. Basit Rüyalar
Bazı insanlar gün içerisinde ya da yatmadan önce yaşanan olaylardan etkilenerek rüya görmektedirler. Gün boyunca kafası meşgul olan insanlar karmaşık şeyler ya da ilgilendikleri konuyla ilgili rüya görebilirler. Böyle rüyalar basit rüyalardır ve bu tip rüyalar yorumlanmazlar.
2.Gerçek Rüyalar
Bazı kişilerin gördükleri rüyalar olduğu gibi çıkmaktadır. Böyle kişilerin rüyaları yorumlanırken oldukça dikkat edilmelidir. Gördükleri şeyler iyi değerlendirilmelidir.
3.Güzel Rüyalar
Rüyada uçmak ya da yüzmek güzel rüyalara örnek olarak verilebilir. Bu tip rüyalar genellikle sabahın erken saatlerinde vücudun sıhhatte olduğu zamanda görülmektedir.
4. Tekrarlanan Rüyalar
Bu tip rüyalarda insan zaman zaman aynı rüyayı görmektedir. Rüyada sık sık aynı insanla konuştuğunu aynı yere gittiğini görmek de mümkündür. Genellikle böyle rüyalarda görülen kişiler ya da yerler tanınmamaktadır. Fakat rüya anında kişiye yabancı değilmiş hissi vermektedir. Tekrarlanan rüyalarda, genellikle kişilerin mutlu anları ve yaşadıkları olumlu olaylar zihinde döndüğü için görülmektedir.


 

ÖĞRENCİ MAKALELERİ
İŞLEMLER ID
Gülerçin Koleji Logo
Gülerçin Koleji Logo
Anaokulu
İlkokul
Ortaokul
Lise
Özel Çerkezköy Gülerçin Eğitim Kurumları

Türkiyenin En Başarılı Eğitim Veren Kurumu - Özel Çerkezköy Gülerçin Koleji


Adres: İstasyon Mah. Çisem Sok. Tepe Emlak Konutları Karşısı Özel Okul Mevkii No:1 Çerkezköy / TEKİRDAĞ