Hoş Geldiniz | 29 Mart 2024 Cuma

BALIKÇILIK NEDİR ?- ENES TUPÇU 11/B SINIFI

23 Eylül 2021 Perşembe 00:44:44 ÖÖ
422 kez okundu.

Balıkçılık deniz canlılarının doğal döngü içinde beslenme, ticaret ya da spor amacıyla avlanmasına denir. Sektörün en büyük kollarından biri olan yapay deniz ve havuzlarda da balık üretilmeye devam etmektedir. Meslek olarak görünse de zevk için hobi olarak balıkçılık yapan çok kişiye rastlanmaktadır.
Balık en az diğer et türleri kadar besleyici olmakla birlikte, çocukların zeka ve vücut gelişimlerine katkı sağlayarak, kemiklerini kuvvetlendirir. Bulundurduğu A, B ve D vitaminleriyle uzun ömür sağladığı da söylenmektedir.
Balıkçılığın neredeyse insanlık tarihi kadar eski olduğuna dair kalıntılar bulunmuştur. Elle tutma usulünden modern balıkçılık teknolojisine kadar ilerleme göstermiş, yeni avlama teknikleri geliştirilmiştir. Sonucunda “avcılık” olmaktan çıkıp “tarım” kategorisine dönüşmüştür.
Balıkçılıkta olta, ağ, zıpkın gibi aletler kullanılmaktadır. Günümüzde açık balık denizciliği önem kazanmaya başlamıştır. Gıda sektörü dışında parfümeri, ilaç ve yem sanayide de yan ürün olarak kullanılmaktadır.
Balıkçılık iki ayrı kola ayrılmaktadır.
1. Profesyonel Balıkçılık
Avlanma aletleri bakımından zengin çeşitlilik sahibi olan profesyonel balıkçılık kıyı ve açık deniz balıkçılığı olarak ikiye ayrılmaktadır.
Kıyı balıkçılığı sahillere yakın yerlerde tekne ve küçük gemilerle yapılır. Avlanma gırgır ağı, dalyan, serpme ağları, sığdırıp ağları yanında ton, kılıç gibi balıklar zıpkınla da avlanabilmektedir. Bir gün içerisinde yakalanan balıklar karaya çıkarılıp, satılırlar.
Radar sistemleri sayesinde balık sürülerinin izleri bulunur, ayrıca göçler, üreme ve yavrulama dönemleri rahatlıkla ve dikkatle takip edilebilir.
2. Amatör Balıkçılık
Bu balıkçılık türü su altı ve su üstü olmak üzere ikiye ayrılır.
Su altı balıkçılığı
Uzun süre suyun altında kalabilmek adına gerekli ekipmanlara ihtiyacı vardır.
• Su geçirmez kıyafetler
• Paletler
• Hava tüpü
• Zıpkın atan tüfek
Su üstü balıkçılığı
Kıyıya yakın tekne içinde ve deniz, göl, ırmak, dere kenarlarında yapılır. Misina ucuna takılan iğnelerin suya batmasını sağlayacak 20-150 gram ağırlığındaki kurşunların takıldığı oltalarla yapılmaktadır. Ayrıca rüzgar, yağmur ve ayazdan korunmak için muşamba ceket ve muşamba pantolon giyilmesi gerekmektedir.
 

ÖĞRENCİ MAKALELERİ
İŞLEMLER ID
Gülerçin Koleji Logo
Gülerçin Koleji Logo
Anaokulu
İlkokul
Ortaokul
Lise
Özel Çerkezköy Gülerçin Eğitim Kurumları

Türkiyenin En Başarılı Eğitim Veren Kurumu - Özel Çerkezköy Gülerçin Koleji


Adres: İstasyon Mah. Çisem Sok. Tepe Emlak Konutları Karşısı Özel Okul Mevkii No:1 Çerkezköy / TEKİRDAĞ