Hoş Geldiniz | 24 Nisan 2024 Çarşamba

AQUAPONİCS- GÜLŞAH ŞAHİN 11/B SINIFI

24 Eylül 2021 Cuma 13:45:07 ÖS
373 kez okundu.

Kontrollü bir ekosistemde balık yetiştiriciliği anlamına gelen “aquaculture” ve topraksız ürün yetiştirmek anlamına gelen “hydroponics” kelimelerinin birleşimi ile oluşturulmuştur. Bitkilere besin olarak balık dışkısı kullanılmaktadır.
Tilapia, alabalık, kedibalığı ve sazan gibi balıklar bir tank içinde yetiştirilir ve dışkılarlar. Balık dışkısı yönünden zengin olan su, bitkilerin sadece köklerinin olduğu bir tanka pompalanır. İçinde biktiler ve bakterilerin olduğu tankta ilk olarak Nitrasamonas bakterileri amonyağı nitrite çevirirler. Daha sonra Nitrobacter bakterileri ise nitriti nitrata dönüştürürler ve bitkilerin kullanımına hazır hale getirirler. Bitkiler ise suyu nitrattan temizlerler. Bu temiz su başka bir boru yardımı ile balık olduğu tanka bir miktar oksijen ile birlikte geri aktarılır. Böylece bitki ve balık arasında mutualist bir simbiyotik ilişkisi olur.
Bu yöntem geleneksel tarımdan %60-%90 aralığında su tasarrufu sağlar ve uygun şartlar altında geleneksel tarımdan 11 kat daha fazla ürün verir. Ayrıca balık dışkısı sayesinde gübreden tasarruf sağlanır ve söylenen bakterilerde suda doğal olarak bulunan bakterilerdir.
Sistemde az toprak olduğundan dış etkenlerden iyi korunmalıdır. Herhangi bir zararlı bakteri ve parazitten iyi korunmalıdır. İzole ortamlar daha çok tercih edilir.
Aquaponics insanları beslemek için en ekolojik ve sürdürülebilir yöntemlerden biridir ama bazı kısıtlamalara sahiptir. Biber, domates, fesleğen gibi ürünler yetişebilse de elma, portakal, muz uzun yıllık bitkiler yetişememektedir. O yüzden hala topraklı tarıma ihtiyacımız vardır.
 

ÖĞRENCİ MAKALELERİ
İŞLEMLER ID
Gülerçin Koleji Logo
Gülerçin Koleji Logo
Anaokulu
İlkokul
Ortaokul
Lise
Özel Çerkezköy Gülerçin Eğitim Kurumları

Türkiyenin En Başarılı Eğitim Veren Kurumu - Özel Çerkezköy Gülerçin Koleji


Adres: İstasyon Mah. Çisem Sok. Tepe Emlak Konutları Karşısı Özel Okul Mevkii No:1 Çerkezköy / TEKİRDAĞ