Hoş Geldiniz | 25 Nisan 2024 Perşembe

BİTKİLER VE MATEMATİK

GÖZDE EROL (Matematik Öğretmeni) 14 Ocak 2022 Cuma 15:37:53 ÖS
528 kez okundu.

      
Çocukluğun büyülü maceralarından biri dört yapraklı yoncayı aramaktır. Ancak bu çoğu zaman başarı ile sonuçlanmaz. Bu durumu şansa ya da şanssızlığa bağlamadan önce bir dahaki sefere bahçeye veya kırlara çıktığınızda, çiçekleri incelemek için biraz zaman ayırın. Bir çiçeğin üzerindeki en yaygın yaprak sayısının beş olduğunu göreceksiniz. Üstelik bunu tohumların dizilişinde de görebilirsiniz.
Bir elmayı dikkatlice ortadan ikiye keserseniz beş köşeli güzel bir yıldız şeklinde düzenlenmiş tohumları bulacaksınız.
Bu noktada akla gelmesi gereken olası bir soru şudur. Hayvanlarda çift sayılar bu kadar yaygınken, bitkilerde neden bu tek sayı var? (Hayvanların bacaklar genellikle ikişerli, dörtlü veya altılı biçimdedir.) Dört ve altı daha simetrik yapıda olmasına rağmen doğanın beş sayısını tercih etmesinin özel bir nedeni mi var?
 Bu sorunun cevabını anlamak için daha fazla araştırma yaparsanız, bitkilerde merak uyandıran sıklıkta görünen diğer sayılar karşınıza çıkacaktır. Örneğin bir ananası veya bir çam kozalağını inceleyin. Yukarıdan aşağıya doğru uzanan spiral pul sıraları olduğunu göreceksiniz. Spiral sıralarının sayısı ananasta genellikle 8 ve 13’tür. Çam kozalağında ise tipik olarak 13 ve 21 veya 21 ve 34 biçimindedir.
Bir anansın pullarını dikkatlice incelerseniz 8, 13 ve 21 sayısına uyacak biçimde pullara rastlarsınız.
Ayçiçeğinde ise çiçeğin ortasından dışarıya doğru genişleyen, saat yönünde ve saat yönünün tersine spiraller de bulacaksınız. Bu spirallerin toplam sayısı genellikle saat yönünde ve saat yönünün tersinde sırasıyla 34 ve 55 veya 55 ve 89 olacaktır. Aynı şekilde çiçeklerde taç yaprakları sayarsanız 8,13, 21, 34 ve 55 gibi sayıların diğerlerinden daha yaygın olduğunu görürsünüz. Doğada bazı sayıların diğerlerinden daha sık görünmesi tesadüf değildir. Gerçekten de taç yapraklar, yapraklar, çam kozalakları ve matematik arasında ilgi çekici bir bağlantı vardır.
 

ÖĞRETMEN MAKALELERİ
İŞLEMLER ID
Gülerçin Koleji Logo
Gülerçin Koleji Logo
Anaokulu
İlkokul
Ortaokul
Lise
Özel Çerkezköy Gülerçin Eğitim Kurumları

Türkiyenin En Başarılı Eğitim Veren Kurumu - Özel Çerkezköy Gülerçin Koleji


Adres: İstasyon Mah. Çisem Sok. Tepe Emlak Konutları Karşısı Özel Okul Mevkii No:1 Çerkezköy / TEKİRDAĞ