Sağlıklı yaşamak ve hastalıklardan korunmanın en önemli yolu hijyen ve temizliktir. Öğrencilerimizin kişilik gelişimi yeni oluştuğu için, söylenen her şeyi çok çabuk kavrar ve birkaç kez tekrar ettirilen davranışı alışkanlık haline getirmekte zorlanmaz.
Bu sebepten öğrencilerimize erken yaşta temiz ve sağlıklı yaşamayı öğrenmesi ve alışkanlık kazanması çok önemlidir. Öğrencilerimiz ne kadar erken yaşta öz bakım becerilerine sahip olursa öğrencilerimiz için o kadar iyi olacaktır. İyi bir yaşam sürmek için sağlıklı olmak gerekir ve sağlıklı olmak için hijyene dikkat etmek gerekir. Bu sebepten dolayı okulumuzda 04.03.2015 Çarşamba günü hijyen semineri verilmiştir.
Yapılması Gereken Temizlik Uygulamaları
El ve tırnak bakımı-temizliği: Bulaşıcı hastalıklar halen dünyada en sık görülen hastalık grubunu oluşturmaktadır. Uygun el yıkama pratiğinin insanlara kazandırılması halinde bu hastalıkların sıklığında önemli derecede azalma sağlanabilmektedir.
Eller nasıl yıkanmalıdır?
Akan su altında eller ıslatılmalı
Sabunlanmalı
Ellerin bütün yüzeyleri ovalanmalı (en az 20 sn)
Sıklıkla unutulan alanlara dikkat etmeli (el sırtı, el ayası)
Akan su altında durulanmalı
Kağıt havlu-peçete ile kurulanmalı (kurulama mikroorganizma sayısını azaltır)
Temizliğin sağlanabilmesi için; elleri yıkarken parmak uçları, tırnaklar, tırnağın etle ayrıldıktan sonraki bölümü, başparmak ve parmak araları sıklıkla unutulmaktadır. Bu nedenle elleri yıkarken bu bölgelere özen gösterilmelidir.
Eller ne zaman yıkanmalıdır?
Yemeklerden önce ve sonra
Diş, ağız, yüz ve göz temizliği yapmadan önce
Tuvaletten sonra
Kirli, tozlu bir işi tamamladıktan sonra
Dışardan eve gelince
Hasta olan bir yakını ziyaret ettikten sonra
Tırnaklar, kolay kirlenebilir ve etle tırnak arasında kir birikebilir. Bunların düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Tırnaklar yenmemeli ve koparılmamalıdır. Haftada bir yarım ay biçiminde kesilmelidir.
Yüz ve burun temizliği: Her gün akşam yatmadan ve sabah kalkıldığında yüzün su ve sabunla yıkanması gerekmektedir
Saç temizliği ve bakımı: Baş saçlı deride kıl köklerinde bulunan bezlerden salınan maddeler yaşa ve cinsiyete göre farklılık oluştursa da yağlı bir özellik taşımaktadır. Saçların düzenli bir biçimde yıkanması ile bu yağlar ve kirler uzaklaştırılmaktadır.
Ayak temizliği: Ayaklar her gün çorap ve ayakkabı içinde terlediğinden, her gün akşam düzenli olarak su ve sabunla yıkanmalıdır.
Tuvalet alışkanlığı ve temizliği: Tuvaletten sonra mutlaka temizlik yapılmalıdır. Tuvalet temizliğinde mümkünse su, tuvalet kağıdı kullanılmalıdır. Eller mutlaka etkili bir biçimde yıkanmalıdır.