Hoş Geldiniz | 20 Nisan 2024 Cumartesi

BAŞKENT GEZİMİZ

24 Ekim 2018 Çarşamba 13:36:39 ÖS 848 kez okundu.

20 Ekim 2018 tarihinde,76 öğrenci ve 8 veli, 9 öğretmenin katılımıyla gerçekleşen Ankara gezimiz 2 otobüs olarak saat 23.45’ te Özel Çerkezköy Gülerçin Kolejinin önünden başlamış olup sorunsuz bir şekilde Ankara’ya ulaşılmıştır. Saat 07.30 da sorunsuz bir şekilde kahvaltı edilecek yere ulaşılmış burada yemek ve ihtiyaçlar giderildikten sonra saat 09.00 da Anıtkabir’e hareket edilmiştir. Atatürk'ün Ankara'daki Anıtkabir'i, ölümünden altı yıl sonra, 9 Ekim 1944'te temeli atılarak yapılmaya başlanılan ve  Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu, ilk Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünden on beş yıl sonra, 10 Kasım 1953'te buraya gömüldüğü yerdir.
 Başkentin, Kale'den sonra en hâkim noktası olan Rasat Tepe'de yapımı kararlaştırılan bu Anıtkabir için açılan proje yarışmasına, Türkiye'den 25, Almanya'dan 11, İtalya'dan 81 ve çeşitli ülkelerden de 49 olmak üzere toplam 166 proje katılmış ve  yarışmayı Ord. Prof. Emin Onat ve Doç. Orhan Ada'nın projesi kazanmıştır. Anıtkabir'in yerini ilk olarak Aydın Milletvekili Mithat Aydın önermiştir.
 1944'te temeli atılan Anıtkabir'in yapımı dokuz yıl sürmüş ve Anıt; Giriş Yolu, Zafer Alanı ve Şeref Holü denen üç ana bölümden oluşmaktadır.Gezimiz esnasında buralar gezilmiştir.
 12.00’a kadar Anıtkabir gezildikten sonra sırasıyla I. ve II. meclis ziyaret edilmiştir. İşgal edilen bölgelerde yapılan seçimler sonunda seçilen milletvekilleri ile İstanbul’dan gelen milletvekillerinin katılımıyla 23 Nisan 1920’de ilk TBMM açılmıştır ve  yapılan seçimler sonunda M. Kemal başkan seçildi ve böylece yeni hükümet kurulmuştur.I.TBMM’de öğrencilerimiz bu tarihi dokuyu ziyaret emiştir.
II. TBMM Binası ya da 1981’den beri kullanılan ismiyle Cumhuriyet Müzesi, ilk üç cumhurbaşkanı dönemine dair birbirinden değerli kaynaklara ev sahipliği yapmakta olup gezimiz esnasında ziyaret edilmiştir.
II. TBMM Binası’nın tasarımı ile inşa sürecinin yönetimi,  Mimar Vedat Tek tarafından üstlenilmiştir.Bu bilgi de öğrencilerimiz ile paylaşılmıştır.1923 yılında tamamlanan binanın, ilk başta Cumhuriyet Halk Fırkası tarafından toplantı yeri olarak kullanılması planlanmış. Ancak aynı dönemde I. TBMM’ye hizmet veren binanın yetersiz gelmeye başlaması üzerine burasının tekrar düzenlenmesine ve meclis olarak kullanılmasına karar verilmiş. Düzenleme çalışmalarının tamamlanmasının ardından yapının açılışı, 1924 yılında gerçekleştirilmiştir.
Açılışından itibaren 36 yıl boyunca Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne ev sahipliği yapan bina, ilk üç cumhurbaşkanı döneminde gerçekleşen pek çok olaya sahne olduktan sonra 1961’de daha modern bir yapının inşası sonucu Merkezi Antlaşma Teşkilatı’na tahsis edilmiş. 1979’a kadar CENTO Genel Merkezi adıyla anılan II. TBMM Binası, iki yıllık bir düzenleme süreci sonrasında 1981 yılında şimdiki adıyla kapılarını ziyaretçilerine açmıştır.Bizler de okulumuz öğrencileri ile bu bilgiler doğrultusunda I.ve II.meclisi ziyaret ettik.
Gezimizde saat 15.00 te öğlen yemeği için hareket edilmiştir. 16.00 da yemek sonrasında Hamam önüne gelinmiş ve öğrencilere serbest zaman verilmiştir. Tarihi semtin yeniden Ankara’ya kazandırılması önemlidir.Büyük bölümü 19. yüzyılda inşa edilmiş 250 yapıyı barındıran semtin Dutlu, İnci, Fırın, Hamamönü, Sarıkadın, İnanlı ve Mehmet Akif Ersoy isimli sokaklarını kapsayan bu çalışma kimi yerlerde aydınlatma ve çevre düzenlemesi ile sınırlı tutulmuştur.
Gezimizde gezilecek noktalar tamamlanmış ve 18.00 de plana uygun olarak olarak sorunsuz bir şekilde araç hareket etmiş ve saat 01.00’de okulumuzun önünde gezimiz bitmiştir.
 


DİĞER HABERLER
İŞLEMLER ID
Gülerçin Koleji Logo
Gülerçin Koleji Logo
Anaokulu
İlkokul
Ortaokul
Lise
Özel Çerkezköy Gülerçin Eğitim Kurumları

Türkiyenin En Başarılı Eğitim Veren Kurumu - Özel Çerkezköy Gülerçin Koleji


Adres: İstasyon Mah. Çisem Sok. Tepe Emlak Konutları Karşısı Özel Okul Mevkii No:1 Çerkezköy / TEKİRDAĞ