Hoş Geldiniz | 27 Temmuz 2024 Cumartesi

HÜMANİZMİN KURUCUSU HZ.MEVLANA’YI AN(L)IYORUZ

12 Aralık 2017 Salı 07:20:30 ÖÖ 2750 kez okundu.

“Bütün kâinat birbirine sevgiyle bağlanmış. Sevgini vermesini öğren. Gönlün anlasın ki hepsine yer varmış. Sevgisiz insandan dünya korkarmış.” 13.yüzyılda Anadolu’da aşkın ve sevginin çığlığını anlatan bir adam. Yüzyılları aşan şiirleriyle hümanizmin temellerini atan bir kalp. ”Gel” çağrısıyla, zamanı ve insanlığı sürükleyen bir şair. Doğunun ve Batının sevgi önderi. Örnek mi işte örnek, felsefe mi işte felsefe, ilahi aşk mı işte aşk, Mevlana Celaleddin-i Rumi. Mevlana Celaleddin-i Rumi Hazretlerinin aramızdan ayrılıp, dünyasını değiştirmesinin 736.   yıldönümünde, onu hasretle ve üzüntüyle andık. Tüm insanlığa, kardeşlik ve sevgi tohumlarını eken, “Gel” çağrısıyla iyiyi, kötüyü, güzeli, çirkini insanlığa, Mevla’ya çağıran adam.
Hz. Mevlana 1207 yılında Belh şehrinde doğdu. Babası Sultan-ül-Ülema diye bilinen Bahaeddin Veled, annesi Mümine Hatun 'dur. Bahaeddin Veled, ailesi ile birlikte Belh 'den ayrıldıktan sonra Bağdat 'a buradan da Hac için Mekke 'ye gitmiş ve daha sonra Anadolu Selçukluları’nın en ihtişamlı dönemlerinde Anadolu 'ya geçmiştir. Mevlana’da babasıyla birlikte Larende’ye (Karaman) yerleşti.1228 yılında Hz. Mevlana Konya'ya geldi.
Hz. Mevlana bir tarikat önderliğinin yanında Tekke-Tasavvuf edebiyatımızın en önemli isimlerinden biridir. Anadolu’da İslamiyet’in yayılmasında yazdıklarıyla oldukça etkili olmuştur. Mevlana o kadar büyük bir sanatçıdır ki 13.yy da yazmasına rağmen eserleri günümüz insanına bile seslenmektedir. Mevlana, hafızalara kazınacak ve asla unutulmayacak eserler yazmıştır.
Hz. Mevlana'nın doğum yılı olan 30 Eylül 1207 tarihi oluşuna dolayısıyla, Türkiye, Afganistan ve Mısır'ın teklifi üzerine, Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO), 800'üncü doğum yılı olan 2007 yılının "Mevlana Yılı" olarak anıldı.
Böylesine büyük bir âlim olan ve tüm insanlığa seslenen Hz. Mevlana’yı bizlerde aramızdan ayrılışının 744. Yıldönümünde Çerkezköy Halk Eğitim Merkezi’nde 14.12.2017 Perşembe günü saat 15.00’te anacağız. Anma törenimize tüm halkımız davetlidir. Anma törenimizde Semazen gösterisi ve ney dinletisi başta olmak üzere Hz. Mevlana’yı anlamamızı sağlayacak birçok etkinlik olacaktır.

MEVLANA 'NIN YEDİ ÖĞÜDÜ

1. Cömertlik ve yardım etmede akarsu gibi ol.
2. Şefkat ve merhamette güneş gibi ol.
3. Başkalarının kusurunu örtmede gece gibi ol.
4. Hiddet ve asabiyette ölü gibi ol.
5. Tevazu ve alçak gönüllülükte toprak gibi ol.
6. Hoşgörülülükte deniz gibi ol.
7. Ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol.



GEL, GEL, NE OLURSAN OL YİNE GEL,
İSTER KÂFİR, İSTER MECUSİ, İSTER PUTA TAPAN OL YİNE GEL,
BİZİM DERGÂHIMIZ, ÜMİTSİZLİK DERGÂHI DEĞİLDİR,
YÜZ KERE TÖVBENİ BOZMUŞ OLSAN DA YİNE GEL...
 


DİĞER HABERLER
İŞLEMLER ID
Gülerçin Koleji Logo
Gülerçin Koleji Logo
Anaokulu
İlkokul
Ortaokul
Lise
Özel Çerkezköy Gülerçin Eğitim Kurumları

Türkiyenin En Başarılı Eğitim Veren Kurumu - Özel Çerkezköy Gülerçin Koleji


Adres: İstasyon Mah. Çisem Sok. Tepe Emlak Konutları Karşısı Özel Okul Mevkii No:1 Çerkezköy / TEKİRDAĞ