Organik tarım, toprak üretkenliğini sağlamada mekanik işlemeye dayanan; sentetik gübre, pestisit, hormon, hayvan yem katkıları ve genetiği değiştirilmiş organizmaların kullanımını reddeden veya sınırlayan tarım yöntemidir.
Organik tarım kulübünde toprak ve su gibi doğal çevrenin tarım eliyle kirletilmesini engellemek, temiz malzeme ve teknikler kullanılarak tarım ürünlerini üretmek, en önemlisi insan, hayvan ve çevrenin sağlığı üzerinde olumlu katkı sağlamak başlıca hedeflerdir.
Öğrencilerimiz bu bağlamda çalışmalarına hızlı bir şekilde başladı. Ekim yapacakları ürünlerin verimini arttırmak için çapa yaparak toprağı havalandırma ile işe başladı. Çapaladıkları toprağı temizleyerek ekime hazır hale getirdiler.
İlk ürünü mevsime uygun olarak lahana bitkisini seçen öğrenciler; kendilerine ait bölümlerde ekimlerini gerçekleştirdi ve sulama işlemini yaptılar. Her bir adımı kendileri yaptığı için eğlenmelerinin yanında kendilerine güvenleri de arttı.
Ürünlerimizin çeşidine göre sulama stratejisi ve sulanma sıklığı hakkında bilgilenen öğrenciler kendi aralarında gruplandırma yaptılar ve hafta içi belirlenen günlerde görevli öğrenciler ekim yapılan alanları sulama sorumluluğu verildi. Böylece değerler eğitiminde yer alan ‘Sorumluluk’ değerimizi kulübümüze uyarladık.
Organik tarım kulübü çalışmaları esnasında öğrenciler topraklar uğraşırken haftanın stresini atmak için güzel bir fırsat buldular.
Verimli çalışmalarımızın devamında kış sebzelerimiz (maydonoz, roka , marul , soğan v.s )yetiştirmeyi planlıyoruz. Öğrencilerimiz yetiştidiğimiz ürünlerimizden kendi elleriyle kısır yapıp öğretmenlerine ikram etmek için sabırsızlanıyor.
Yetişen ürünleri marketten alıp tüketmek her zaman kolay olmuştur. Soframıza koyduğumuz ürünleri her aşamasını yakından ilgilenip emeği geçen;
N. Safinaz TUNCEL, Hira ÖLKER , Eylül ÖZTÜRK , Naz KIRMIZIGÜL , Arka KURU , Elif Tuğçe FİDAN , Hamza ARAS , Nisa Naz BAYSAL ,Enes TUPÇU , Samet Ege SAĞCAN , Sadık Yağız KINIK ve Nursena DUMLU ‘ya teşekkür ederiz.
Cemile AKTAŞ
Kulüp Danışman Öğretmeni