Hoş Geldiniz | 20 Eylül 2024 Cuma

ÇOCUĞUNUZ HARFLERİ SÖYLEYEMİYOR MU

MELTEM GÖKMEN DORUK (Sınıf Öğretmeni) 06 Mayıs 2019 Pazartesi 08:25:35 ÖÖ
747 kez okundu.

Harfleri söyleyememe çocukluk döneminde en çok karşılaşılan sorunlardandır. Özellikle okul öncesi dönemde karşılaşılan bu sorun ‘Harf Bozukluğu’ veya ‘Harfleri Söyleyememe’ olarak bilinir. Üç yaşından küçük bir çocuğun kelimeleri basitleştirmesi kabul edilebilir fakat bu yaştan sonra çocuğun konuşmasının aile bireyleri dışında da anlaşılabilir olması gerekmektedir. Bu nedenle çocuk bu yaşlara geldiğinde konuşmasında sıkıntı varsa göz ardı edilmemeli veya sevimli bulunduğu için devam ettirilmemelidir. Peki çocuğa nasıl yardım edilebilir?
Öncelikli olarak çocuğa doğru model olunmalıdır. Çocuğun yaptığı hata ailedeki bireyler tarafından kesinlikle tekrar edilmemelidir. Çocuğun kullandığı yanlış kelimeyi ailedeki herhangi biri de kullanırsa çocuk bunun doğru olduğunu düşünerek devam eder. Aynı şekilde çocuk dört yaşını geçmiş olmasına rağmen bebeksi bir konuşma ile devam ediyorsa bu kesinlikle pekiştirilmemelidir.
Çocuğun konuşmasını sürekli olarak düzeltmek de yapılan başka bir hatadır. Çocuk sesi üretemiyorsa nasıl söyleneceğini bilmiyorsa sürekli uyarmak çocuğu duygusal anlamda yıpratır. Ve çocukla dalga geçilmesi çocuğun aşağılanması da çocuk için sıkıntı yaratacaktır.
Yaşanan bu sorunlarda okulda öğretmenler, evde iletişim içinde olunan tüm bireyler hassas davranmalıdır.
 


ÖĞRETMEN MAKALELERİ
İŞLEMLER ID
Gülerçin Koleji Logo
Gülerçin Koleji Logo
Anaokulu
İlkokul
Ortaokul
Lise
Özel Çerkezköy Gülerçin Eğitim Kurumları

Türkiyenin En Başarılı Eğitim Veren Kurumu - Özel Çerkezköy Gülerçin Koleji


Adres: İstasyon Mah. Çisem Sok. Tepe Emlak Konutları Karşısı Özel Okul Mevkii No:1 Çerkezköy / TEKİRDAĞ