Hoş Geldiniz | 17 Eylül 2024 Salı

2-4 YAŞ DÖNEMİ VE İNATLAŞMA

FİRDEVS KARAGÖZ (Anaokulu Öğretmeni) 25 Mart 2019 Pazartesi 06:45:07 ÖÖ
488 kez okundu.

2-4 yaş Egosantrik (benmerkezci) Dönem dediğimiz, çocukların yavaş yavaş bağımsız olmaya başladıkları bir dönemdir. Bu dönemde” ben” duygusu ve “ben” ifadesi hâkimdir. “Benim oyuncağım, benim yatağım, benim kitabım….” İnatçı, hareketli ve meraklıdır, sürekli etrafı karıştırır. Bu dönemde çocuk tüm dünyanın merkezinde olduğunu ve dolayısıyla isteklerinin mutlaka gerçekleşmesi gerektiğini düşünür. Sahiplenme duygusu içinde paylaşmayı reddeder. Bu dönem dünyayı keşfettikleri dönemdir. Çevresini keşfetmeye çalışırken birçok konuda özerk davranmak ister. Ergenlik dönemindekine benzer özelliklerin gözlendiği bu dönemde çevreyi keşfetmeye çıkan çocuk tamamen ben odaklı hareket eder. Bu dönemde ebeveynler küçük bir ergen gibi asi, direnen ve bildiğini okumaya çalışan çocukları karşısında bulurlar.
 
En sık görülen davranışlardan biri de sürekli her şeye "hayır" demesidir. İki yaşına kadar anne babasının söylediklerini kabul eden çocuk, kendisinin bir birey olduğunun farkına varır ve kendini kanıtlama çabası içerisine girer. İstekleri yerine getirilmediğinde ağlama ve öfke nöbetleri yaşar.
 
Bu dönemde çocuklar kendi istek ve ihtiyaçlarını kendi bildiği yoldan sonunu düşünmeksizin elde etme çabası içindeyken, ebeveynler ise çocuklarını tehlikeli durum ve davranışlardan koruma isteği içindedir. Çocuğun çabası ve ebeveynin isteği arasında bir denge kurulamazsa geleceğe yönelik olumsuz sonuçlar çıkabilir. Bu nedenle bu dönemi dengeli bir şekilde atlatmak önem arz etmektedir.
 
Ebeveynler bu dönemin gelişim evreleri içinde normal bir dönem olduğunu bilmeli ve çocuğun gelişimi, bireyselleşmesi için önemli olduğunun farkına varmalıdır. Bu dönemdeki en önemli husus anne babanın sakin kalabilmesidir. Anne babasının sakin kalabildiğini gören çocuk kendisini güvende hissedebilir. Anne babanın öfkeli davranışlar göstermesi durumunda ise çocuk bunu model alarak öfkeli davranışlar gösterebilir.
 
EBEVEYNLERE ÖNERİLER


ÖĞRETMEN MAKALELERİ
İŞLEMLER ID
Gülerçin Koleji Logo
Gülerçin Koleji Logo
Anaokulu
İlkokul
Ortaokul
Lise
Özel Çerkezköy Gülerçin Eğitim Kurumları

Türkiyenin En Başarılı Eğitim Veren Kurumu - Özel Çerkezköy Gülerçin Koleji


Adres: İstasyon Mah. Çisem Sok. Tepe Emlak Konutları Karşısı Özel Okul Mevkii No:1 Çerkezköy / TEKİRDAĞ