Hoş Geldiniz | 27 Nisan 2024 Cumartesi

USTA YAZAR SEVİM AK İLE KEYİFLİ SÖYLEŞİ

21 Mart 2019 Perşembe 11:47:40 ÖÖ 702 kez okundu.

Edebiyat; iletişimde hayat köprüsüdür ve bu köprüden bütün insanlık bilerek ya da bilmeyerek geçecektir.Edebiyat dediğimiz, aklın sesli ya da sessiz dile gelmesi ve kâğıda bir parçasının düşmesidir. Hiç kuşkusuz edebiyat olmasaydı, insanın pek çok yani gizli, örtük kalacak, tutkularımız, hayallerimiz ortaya çıkmayacaktı. Edebiyat, insanların birbirlerini daha iyi anlamalarının yolu, kültürlerin birlikteliğinin vazgeçilmez köprüsüdür. Edebiyata ve edebiyatçıya büyük değer veren ilklerin ve enlerin okulu Özel Çerkezköy Gülerçin Kolejinin Kariyer Günü kapsamında 21.03.2019 Perşembe günki konuğu Türk Edebiyatının Usta Kalemi Yazar Sevim AK’tır.
Kısaca yazarımızdan bahsedecek olursak; Kimya Mühendisliği bölümünden mezun oldu. 1977-1980 yılları arasındaki biyokimya uzmanlık eğitiminin ardından 25 yıl Heybeliada Sanatoryumunda ve özel kliniklerde çalıştı. Yazma tutkusu öğrencilik yıllarında artan Sevim AK’ın ilk öyküsü, 1985 yılında Cumhuriyet gazetesinin pazar ekinde yayımlandı. İlk çocuk kitabı Uçurtmam Bulut Şimdi (1987) aynı yıl Akademi Kitabevi Çocuk Edebiyatı Öykü Ödülü’nü kazandı. Uçurtmam Bulut Şimdi adlı kitabında çocuklar için eğitici ve eğlendirici öyküler yer almaktadır. Babasının yaptığı uçurtma uçup göklere karışan bir çocuğun hikâyesi, depremden korkan çocukların hikayeleri, küçük bir kızın yağmurun sırrını çözüşü gibi öyküler içeren kitap 2008 yılında Almanya’da yayımlandı. TRT için çocuk programı senaryoları, öyküler yazdı; yurt dışında da dikkati çeken öyküleri, Yugoslavya, Arnavutluk, Bulgaristan gibi ülkelerde yayımlandı. “Düşlere Sobe” adlı oyunu İstanbul Şehir Tiyatroları, Horoz Adam ve Korsan adlı kitabından uyarlanan oyun da Ankara Devlet Tiyatroları tarafından sahnelendi. Çağdaş çocuk edebiyatımızın en üretken yazarlarından olan Sevim Ak’ın, aralarında Vanilya Kokulu Mektuplar, Toto ve Şemsiyesi, Domates Saçlı Kız, Sıcak Çikolatalı Yolculuklar ve Melo‘nun da bulunduğu, 35’ten fazla çocuk kitabı var. Bu kitapların bazıları, Almanca ve Arapça’nın yanı sıra, Kore ve Hollanda gibi çeşitli ülkelerin dillerine de çevrildi. Ak, 2009’da dünya çocuk edebiyatının prestijli ödülü Astrid Lindgren Ödülü’ne, 2012’deyse Hans Christian Andersen Ödülü’ne aday gösterildi. 2000-2007 arasında, ODTÜ’nün İLKYAR Vakfı’yla 160 yatılı bölge okulu ve 30 köy okulunda gerçekleştirdiği öykü okuma ve yazma etkinliklerindeki anı ve izlenimlerini, Güneşin Çocukları adlı kitapta toplamış olan yazarın Gökkuşağı Yazı(2016) ile Ada ve Adam (2018) adlı çocuk romanları yayımlandı. Roman ve öykülerinde esprili, sıcak bir dil kullanan Sevim Ak, İstanbul’da yaşıyor. Yazdığı ilk öykülerden sonra eserlerindeki çocuk kahramanların varlığını keşfetmiş ve 1985 yılından itibaren tamamen çocuk edebiyatı üzerinde çalışmaya başlamıştır. Daha önce yazdığı bu hikâyelerin dilini sadeleştirip çocukların bakış açısından aktararak çocuklara uygun hale getirmiştir. Yazarın eserleri beğeniyle karşılanmış ve diğer çocuk yazarları tarafından da övgüyle bahsedilmiştir. Çocuk yazınının diğer bir önemli ismi Gülten Dayıoğlu, AK’ın eserlerini her çocuğun mutlaka okuması gereken kitaplar olarak göstermiştir. Öyküleriyle çocuklara ahlak dersi vermekten de kaçınan Ak, metinlerinde iyi-kötü gibi değerlendirmeler yapmayarak çocuk karakterlerini yargılamaktan uzak durur. Yazara göre “Çocukların derdi, dünyayı tanımaktır,” bu nedenle Ak çocuklara fikir empoze etmek, ahlak dersleri vermek ya da çocukların davranışlarını yargılamak yerine onlara öğrenmek istedikleri dünyayı öyküler aracılığıyla sunar. Sevim AK’ın eserleri Türkiye’de çocuk edebiyatı geleneği içerisinde önemli bir yer tutmaktadır.
Öğrencilerimizin kişisel gelişimini en az akademik başarıları kadar çok önemseyen Özel Çerkezköy Gülerçin Koleji Kariyer Günü kapsamında usta yazar Sevim AK’ı öğrencileri ile buluşturarak öğrencilerinin kişisel gelişimine büyük katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda gerçekleşen Kariyer ve İmza Günü ile öğrencilerimiz mutlu saatler yaşadılar.

Özel Çerkezköy Gülerçin Eğitim Kurumları…
 


DİĞER HABERLER
İŞLEMLER ID
Gülerçin Koleji Logo
Gülerçin Koleji Logo
Anaokulu
İlkokul
Ortaokul
Lise
Özel Çerkezköy Gülerçin Eğitim Kurumları

Türkiyenin En Başarılı Eğitim Veren Kurumu - Özel Çerkezköy Gülerçin Koleji


Adres: İstasyon Mah. Çisem Sok. Tepe Emlak Konutları Karşısı Özel Okul Mevkii No:1 Çerkezköy / TEKİRDAĞ