Hoş Geldiniz | 26 Nisan 2024 Cuma

AİLEYE YENİ BİR ÜYENİN KATILMASI

BUSE YILMAZ (Rehber Öğretmen) 22 Ocak 2021 Cuma 08:00:00 ÖÖ
524 kez okundu.

Her doğumda anne, baba ve çocuk arasında özel bir bağ kurulur. Aile bireylerinin ilişkisi yeni bir boyut kazanır. Yeni bebek hastaneden gelir gelmez kardeşler arası rekabet ortaya çıkar ve bazen uzun yıllar süregelir. Kardeş sorunu, çocuğun yaşına bakılmaksızın eve bir kardeşin gelmesiyle çocuğun duygusal yapısının etkilenmesi ve bunu dışa vurması durumudur. Bu durum çocuğun kendi yaşı, cinsiyeti, kişiliği ve aile içindeki konumu ile yeni doğan kardeşiyle arasındaki yaş farkı ve kardeşin cinsiyetine göre değişik şekillerde kendisini gösterebilir. 
Gösterilebilecek tepkiler arasında şunlar sayılabilir:
Yaşından küçük davranışlarda bulunmak, örneğin biberon emmek
Anneye aşırı derecede bağlanmak
Anne ile kardeşin yalnız kalmalarına izin vermemek
Hırçınlık, tutturma
Okul başarısında düşüş
Kardeş yokmuş gibi davranmak
Kardeşin doğumunda gösterilen tepkilere anne-babanın ve yakın çevrenin yaklaşımı aynı zamanda olayın seyrini de belirler. Çocuk kısa bir süre sonra kardeşin varlığını olumlu bir durum olarak algılayabilir ya da kardeşi hiçbir zaman kabullenemeyebilir.
Çocuğun yeni doğan kardeşini kabullenmesi için öncelikle ailenin bu konudaki endişelerini kontrol altına almasında yarar vardır. Buna ek olarak da aşağıda belirtilen noktalara dikkat etmeleri fayda sağlayacaktır:
  • Bebeğin ve diğer kardeşin yatak odaları ayrılmalı, mekanın düzenlenmesinde çocuğun tercihlerine de önem verilmelidir.
  • Bazı çocuklar doğum sırasında annenin zarar göreceği endişesini taşırlar. Bebeğin oluşumu ve dünyaya gelmesine ilişkin yaşına uygun, kısa ve doğru bilgi anne-baba tarafından çocuğa verilmelidir..
  • Okul öncesi çağ çocuğu anne-babanın da katılımıyla oyuncak bebekle oynayarak, onu yıkayıp giydirerek dünyaya gelecek bebeğin günlük yaşamlarını nasıl değiştireceği konusunda deneyim kazanabilir.
  • Anne-babanın çocuğa kendisini sevdikleri gibi, bebeği de seveceklerini açıklamaları önemlidir.
  • Bebeğin bakımında çocuğa yaşına uygun sorumluluk verilmelidir.
  • Anne-baba çocuğa yeni doğanla birlikte aile içinde sahip olduğu yeri kaybetmeyeceğini, yeni haklar elde edeceğini hissettirmeleri önemlidir.
  • Kardeşler arasındaki kıskançlığı körükleyen en yaygın anne-baba tutumları; ailede bir gözbebeği belirleme, çocukları birbirleriyle kıyaslama, cinsiyet ayrımı yaparak taraf tutmadır.
  • Her çocuk özeldir. Kişilik özellikleri, ilgi ve becerileri farklıdır. Anne babalar çocuklarını birbirleriyle kıyaslamamalı, kendilerine özgü niteliklerini ortaya koyabilmeleri için onlara fırsatlar hazırlamalıdırlar.
  • Çocuklarınızın kavgalarına karışmayın. Sorunu kendilerinin çözebileceğine güvendiğinizi gösterin ve odayı terk edin.
BUSE YILMAZ (REHBER ÖĞRETMEN)

ÖĞRETMEN MAKALELERİ
İŞLEMLER ID
Gülerçin Koleji Logo
Gülerçin Koleji Logo
Anaokulu
İlkokul
Ortaokul
Lise
Özel Çerkezköy Gülerçin Eğitim Kurumları

Türkiyenin En Başarılı Eğitim Veren Kurumu - Özel Çerkezköy Gülerçin Koleji


Adres: İstasyon Mah. Çisem Sok. Tepe Emlak Konutları Karşısı Özel Okul Mevkii No:1 Çerkezköy / TEKİRDAĞ