Hoş Geldiniz | 26 Nisan 2024 Cuma

GÜNEŞ BATMAYAN İMPARATORLUĞUN ZENGİN MUTFAĞI İNGİLİZ YEMEKLERİ

MERVE KÖROĞLU (İngilizce Öğretmeni) 24 Şubat 2021 Çarşamba 07:37:06 ÖÖ
510 kez okundu.

Dünyanın en güçlü sanayi ülkelerinden biri olan İngiltere, Galler, İskoçya ve İrlanda ile birlikte Birleşik Krallığı oluşturur. Düz ve geniş ovalara sahip büyük bir ada olan İngiltere, anayasaya dayalı meşruti monarşi ile yönetilir.
19. yüzyılda dünyanın en güçlü emperyalist imparatorluğunu yaratan ülke tüm dünyaya yayılan sömürgelerinden dolayı puslu ve sisli havasına rağmen ‘güneş batmayan ülke’ olarak anılırdı. Köklü geçmişi ve kendine özgü mimari yapısıyla önemli bir kültür merkezi olan İngiltere, yüzlerce milletten insanın yaşadığı kozmopolit bir ülkedir. Nezakete ve görgü kurallarına verdiği değer ile tüm dünyanın dikkatini çeken İngilizler, zengin eğlence hayatına sahiptir. Soldan akan trafiği, kendine has görgü kuralları ve özgün damak tatları ile diğer ülkelerden sıyrılır. İngilizlerin damak zevkine ve yemek yeme alışkanlıklarına dair kısa bir yolculuk yapalım.
1- Geleneksel İngiliz Kahvaltısı: Patates mücveri, domuz sucuğu, domates, tost ekmeği, yumurta ve kuru fasulyeden oluşuyor bu tabak. Hazırlaması basit ve oldukça doyurucudur. Bu sebeple İngilizler öğle yemeği ya hiç yemezler ya da hafif bir şeylerle geçiştirirler.

2- Fish & Chips: İngiliz Mutfağının Amiral Gemisi: İngiltere yemek kültürü içinde bulunan ve İngiliz mutfağının en önemli ögelerinden, geleneksel İngiliz yemekleri arasında kendine hatırı sayılır bir yer bulan bu yemek bizim kebap dönere benziyor. Tat olarak değil. Yaygınlık olarak. Bazen çok lüks bir restoranda yiyebileceğiniz gibi bazen de küçük bir dükkandan alıp yolda yürürken elinizde de yiyebilirsiniz. En çok tüketilen İngiliz yemeklerinden biri olan Fish and Chips, mezgit ya da morina balığından yapılır. Balığın kılçığı yok ve dışı çıtır olacak şekilde kızartılıyor. Patatesler de aynı balık gibi kızarmış servis ediliyor ama isteğe bağlı olarak püre halinde de getirilebiliyor. Genelde bu güzel İngiliz yemeğinin yanına avakado sosu ve acı sos getiriyorlar.

3- Sunday Roast: Geleneksel İngiliz yemekleri listesinin başında yer alıyor. Pazar günleri insanlar bir araya gelerek bu meşhur İngiliz yemeğini sıklıkla tüketiyor. İnce ince dilimlenmiş, kuzu, dana, ya da domuz eti lezzetli soslarla marine ediliyor, içine de buharda pişmiş sebzeler ilave ediliyor.

4- Kidney Pudding: Bildiğiniz puding değil.İngiltere yemek kültürü açısından yine önemli bir yere sahip. Adında puding geçiyor diye tatlı sanmayın. Dana ya da kuzu böbreğinden yapılıyor ve tart kıvamına getirilip öyle servis ediliyor. İngiliz restoranlarının çoğunun menüsünde bulunur. Yanında her zamanki gibi patates ve bezelye servis ediliyor. Sizin de anlayacağınız üzere İngiliz mutfağının yemek yapı taşı patates. O olmadan yemek olmuyor.

5- Jellied Eels: İngiltere’nin geleneksel yemekleri arasında sayabiliriz Bildiğiniz jölelenmiş yılan balığı. Tadının da hoş olduğunu düşünmüyorum. Ama Londra civarında oldukça geleneksel olan bir yemek. Özellikle Cockney bölgesinde. Burası has İngilizlerin oturduğu bölgenin adı.İngilizler özel günlerde ne yer diye soruyorsanız bu yemek o cevaplardan biri.

 
MERVE KÖROĞLU(İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ)
 

ÖĞRETMEN MAKALELERİ
İŞLEMLER ID
Gülerçin Koleji Logo
Gülerçin Koleji Logo
Anaokulu
İlkokul
Ortaokul
Lise
Özel Çerkezköy Gülerçin Eğitim Kurumları

Türkiyenin En Başarılı Eğitim Veren Kurumu - Özel Çerkezköy Gülerçin Koleji


Adres: İstasyon Mah. Çisem Sok. Tepe Emlak Konutları Karşısı Özel Okul Mevkii No:1 Çerkezköy / TEKİRDAĞ