Hoş Geldiniz | 04 Mayıs 2024 Cumartesi

OSMANLI-KUTSAL İTTİFAK SAVAŞLARI- ENES TUPÇU 11/B SINIFI

28 Eylül 2021 Salı 00:49:39 ÖÖ
450 kez okundu.

 Osmanlıların II. Viyana Kuşatması'nda başarısızlığa uğramasından cesaret alan bir grup Avrupa ülkesinin Kutsal İttifak adı altında birleşip Osmanlılara karşı giriştikleri ve bu ülkelerin Macaristan, Ukrayna ve Dalmaçya'da hâkimiyet kurup Balkanlar'daki Osmanlı hâkimiyetine büyük darbe vurmaları ile sonuçlanmış bir savaşlar dizisidir. Osmanlı tarihinde Felaket Seneleri veya Küçük Kıyamet olarak da geçer. Avrupa tarihinde ise genelde Büyük Türk Savaşı olarak bahsedilir.
Kutsal İttifak Savaşlarının Nedenleri
1526 yılında Mohaç Savaşını Kanuni Sultan Süleyman önderliğindeki Osmanlı ordusu kazandı. Bugünden sonra 150 yıl boyunca Macaristan’ın büyük bir bölümü, Osmanlı Devleti hakimiyetine girdi.
Macaristan’ın geri kalan kısmı ise Avusturya Arşidüklüğü’nün hakimiyetindeydi. Avusturya yönetimindeki Protestan Macarlar, Tökeli İmre liderliğinde ayaklandılar ve bazı bölgeleri ele geçirdiler. Bunlar Orta Macaristan’da ele geçirdikleri bölgelerde bir krallık kurdular.
Tökeli İmre’nin Osmanlı Devletinden yardım talepleri önceleri hep sonuçsuz kaldı. Sonunda Sadrazam Merzifonlu Kara Mustafa Paşa’nın ikna çalışmaları başarılı oldu ve IV. Mehmet Avusturya’ya savaş açmaya ikna oldu. Bu durum da Kutsal İttifak Savaşlarının temel nedeni oldu.
Kutsal İttifak Savaşları
Kutsal İttifak henüz tam olarak kurulmamış olsa da Viyana Kuşatmasından yorgun çıkan Osmanlı – Macar kuvvetleri saldırıya uğradılar.
Osmanlı Devleti Kutsal İttifak devletleriyle süren mücadelesinde dönem dönem başarılar kazandı. Ancak Köprülü Fazıl Mustafa Paşa dönemindeki Salankamen ve II. Mustafa dönemindeki Zenta Seferlerinde ağır yenilgiler alındı. On altı yıl süren savaşlar sonunda karşı koyacak gücü kalmadığını anlayan Osmanlı Devleti barış istemek zorunda kaldı.
Kutsal İttifak Savaşları Sonuçları
Avrupa’da savaşan devletlerin delegelerinin Macaristan Karlofça’da toplanıp anlaşması uygun görüldü. Anlaşmaya İngiltere ve Hollanda arabulucu olarak katıldılar.
Kutsal ittifak savaşlarının sonuçları:
• Zenta savaşından sonra son Osmanlı kuvvetleri de dağılmış,
• Habsburg orduları Macaristan şehirlerini ve buradaki Osmanlı kale ve tahkimatlarını ele geçirmiş,
• Habsburg’daki müslüman halk yok edilmiş,
• Rusya, Azak ve çevresine hakim olmuş,
• Venedikliler, Dalmaçya kıyılarına hakim olmuş,
• Leh orduları Polonya’yı işgal etmiştir.
• Savaşlar sonunda Karlofça ve İstanbul antlaşmaları imzalanmıştır.
 

ÖĞRENCİ MAKALELERİ
İŞLEMLER ID
Gülerçin Koleji Logo
Gülerçin Koleji Logo
Anaokulu
İlkokul
Ortaokul
Lise
Özel Çerkezköy Gülerçin Eğitim Kurumları

Türkiyenin En Başarılı Eğitim Veren Kurumu - Özel Çerkezköy Gülerçin Koleji


Adres: İstasyon Mah. Çisem Sok. Tepe Emlak Konutları Karşısı Özel Okul Mevkii No:1 Çerkezköy / TEKİRDAĞ