Hoş Geldiniz | 18 Mayıs 2024 Cumartesi

ÇOCUĞUMUZU TANIMAK İÇİN NELER YAPMALIYIZ?

BUSE YILMAZ (Rehber Öğretmen) 02 Şubat 2022 Çarşamba 11:59:06 ÖÖ
380 kez okundu.

Çocuklarımızı keşfetmede en önemli yardımcımız, gerçek bir gözlemci gibi davranmaktır. Kendimizi ya da çocuğumuzu anlamaya çalışırken algılardan değil, objektif olarak gördüklerimizden hareket etmemiz sağlıklı olandır. Araştırmalar, insanların başkalarının çocuklarını daha objektif değerlendirdiğini ama iş kendi çocuklarına gelince objektifliklerini yitirdiğini gösteriyor. Ebeveyn ya da öğretmenseniz, bu süreçte sorabileceğiniz bazı sorular var:
• Çocuğumuzun ilgileri neler?  Çocuğunuzu küçük yaştan itibaren farklı faaliyetlerle buluşturarak hangi alanlara ilgisi ve eğilimi olduğunu gözlemleyebilirsiniz. Küçük çocuklar her şeye merak duyarlar, ilgi alanları değişebilir, o yüzden ilgi alanlarını keşfetmek biraz zor olabilir. Asıl güzel olan da bu arayıştı
• Çocuğun ilgileriyle farkında mısınız? Çocuğun neye eğilimi olduğunu anlamak, gözlem, zaman ve ilgi gerektiriyor. Potansiyelin keşfi ve gelişmesinde, ilgili ve destekleyici bir anne baba, öğretmen önemli rol oynuyor. Bir şeyi giderek daha fazla sevmeyi ya da sevmemeyi çevrenin yaklaşımı etkiliyor. Pozitif geri bildirim çocuğu mutlu, yetkin ve güvenli hissettiriyor. Bu duygu durumu da, potansiyelin ortaya çıkmasına zemin hazırlıyor.
•  İlgi onun doğal ilgisi mi, yoksa sizin tutkunuz mu?  Çocuğun doğal ve organik istekleriyle, sizin, medyanın, akranlarının “ektiği” istekleri ayırmak en önemli noktadır. Doğal istekler zamana dayanıklıdır, diğerleri ulaşıldığında birden söner.
• Çocuk ilgi alanıyla ne sıklıkta bir araya geliyor?  En önemli noktalardan biri, yeni bir ilgi alanı tetiklendikten sonra, dikkati oraya yeniden tetikleyecek şekilde defalarca o ilgi alanıyla karşı karşıya gelmektir.
• Çocuğun iyi yaptıklarını görüyor musunuz?  Çocukların eksikliklerini, artılarından daha çok görme eğilimindeyizdir. Bu da çocukta yaptığım en ufak olumsuzluk fark ediliyorken yaptığım olumlu şeyler fark edilmiyor şeklinde düşünceye neden olabilir. Çocukların eksik ve yanlışları kadar, doğrularını ve artılarını da yakalamaya çalışın.
•  Çocuk özerk davranabiliyor mu? Çocukluğun ilk yıllarında belli düzeyde bağımsızlık önemlidir. Uzun dönem çalışmalar, aşırı korumacı ebeveyn ve öğretmenlerin iç motivasyonu erittiğini ortaya koyuyor. Anne baba, çocuğun neye ilgi duyduğunu kendisinin keşfetmesine izin verirse, daha sonra tutkuya dönüşecek ilgiler geliştirmeleri de daha olasıdır.
 

ÖĞRETMEN MAKALELERİ
İŞLEMLER ID
Gülerçin Koleji Logo
Gülerçin Koleji Logo
Anaokulu
İlkokul
Ortaokul
Lise
Özel Çerkezköy Gülerçin Eğitim Kurumları

Türkiyenin En Başarılı Eğitim Veren Kurumu - Özel Çerkezköy Gülerçin Koleji


Adres: İstasyon Mah. Çisem Sok. Tepe Emlak Konutları Karşısı Özel Okul Mevkii No:1 Çerkezköy / TEKİRDAĞ