Hoş Geldiniz | 05 Mayıs 2024 Pazar

MATEMATİK BAŞARISI İLE KİTAP OKUMA ARASINDAKİ İLİŞKİ

NAZLI REYHAN ERGUVAN (Matematik Öğretmeni) 31 Ocak 2022 Pazartesi 11:55:23 ÖÖ
580 kez okundu.

 İnsanlar yeni bilgiler elde etmek için öncelikle okumak zorundadır. Okumak basılı bir materyalden anlam çıkarmaktır. Okuma yazma ancak anlama gücü ile desteklendiğinde amacına ulaşır. Bireyin okuduğunu öğrenebilmesi için, okuduğunu anlaması gerekir. Salt okuma bir insana hiçbir şey kazandırmayacaktır. Okuma etkinliğinin temel amacı, yazıda iletilenlerin tam ve doğru anlaşılmasıdır.
Hepimiz kitap okumanın faydalarını duymuşuzdur. Kitap okuma kişide empati yeteneğini geliştirir, stresi azaltıp bulanımdan kurtulmayı sağlar. Kitap okuyan insanlar daha iyi dinleyici olabiliyorlar. Karşılaştıkları zorlukları daha iyi atlatabilme becerisi kazanıyorlar. Kitap okumak beyin fonksiyonlarını ve hafızayı da güçlendiriyor. Ve kitap okumak matematik dersinde başarı getiriyor. İlk bakışta bir bağıntısı yokmuş gibi görünse de kitap okumak, matematiği anlamayı kolaylaştırıyor. Dil ile matematik arasında çok yakın bir ilişki olduğu literatürde pek çok çalışma ile ortaya konmuştur.  Bir matematikçi olarak öğrencilerime ve velilerime en büyük tavsiyem, hayal gücünüzü geliştirecek, sizi düşünmeye sevk edecek kitaplar okuyun. Hayal gücünü geliştiren, zihninden hesaplar yapan, olayları kendi penceresinden değerlendiren birçok insan, matematikte daha aktif ve daha istekli olurlar. Matematikte normal okumak yerine okuduğunuzu anlamak çok önemlidir. Ama öğrenci anlamıyor, anlamaya çalışmıyor. Çünkü nasıl anlaması gerektiğini bilmiyor. Anlamadığı bir şey için çocuğa sorular sormak, hatta cevap beklemek ne kadar doğru peki? Öğrenci neden okuduğunu anlamıyor? Bunun en büyük nedeni kitap okumamak.
Kitap okumak, daha kolay anlamayı sağladığından, matematik öğrenmek ve geliştirmek isteyen insanlar, kitap okudukça daha hızlı ve daha rahat anlayıp, sorulara daha doğru cevap verebilecektir. Araştırmalara göre düzenli kitap okuyan insanlar daha analitik düşünüyorlar. O yüzden okudukça gelişiyor olmamız matematiğe büyük bir katkı sağlamaktır. Kitap okumak, kelime haznemizi geliştirdiğinden dolaylı da olsa düşünme becerimizin gelişmesine ve matematik öğrenmeye katkı sağlar.
Fakat ülkemizde kitap okuma oranı beklentilerin çok altında. O zaman el birliği ile çocuklarımıza kitap okumayı sevdirmemiz gerekiyor. Mesela ben bir matematik öğretmeni olarak dersimde polinomlar yerine, okuduğum bir kitabı anlatmaya başlasam, dikkat çekici olmaz mı? Siz en son hangi kitabı okudunuz, tavsiye eder misiniz? Diye sorular sorsam teşvik edici olmaz mıyım? Bunun için de kitap okuyalım ve öğretmenler olarak kendi yöntemlerimizce öğrencilerimizi okumaya teşvik edelim.

                                                                                                                       


 

ÖĞRETMEN MAKALELERİ
İŞLEMLER ID
Gülerçin Koleji Logo
Gülerçin Koleji Logo
Anaokulu
İlkokul
Ortaokul
Lise
Özel Çerkezköy Gülerçin Eğitim Kurumları

Türkiyenin En Başarılı Eğitim Veren Kurumu - Özel Çerkezköy Gülerçin Koleji


Adres: İstasyon Mah. Çisem Sok. Tepe Emlak Konutları Karşısı Özel Okul Mevkii No:1 Çerkezköy / TEKİRDAĞ