Hoş Geldiniz | 27 Nisan 2024 Cumartesi

OSMANLI DEVLETİ DÖNEMİNDE HAPİSHANELER

ESİN YILDIZ (Tarih Öğretmeni) 28 Kasım 2022 Pazartesi 00:00:52 ÖÖ
281 kez okundu.

Kökeni Arapça olan hapishane kelimesi alıkoyma, bir yere kapayıp dışarı çıkarmama ve zapt etme manalarına gelir. Hapis kavramı ise suçlunun yargı kararıyla bir yere kapatılarak özgürlüğünün kısıtlanması anlamındaki bir hukuk terimi ifade etmektedir. Modern anlamda hapishane kavramı Sanayi Devrimi ile beraber Avrupa’da ortaya çıkmıştır. Avrupa da hapishanelerin sistemli bir hal alması 18. Yüzyılı bulmaktadır. Batıdaki bu hapishaneler çeşitli reformlar ve düzeltmelerle biçimlenerek zamanla dünyaya yayılmaya başlar.
Osmanlı Devleti’nde ise Tanzimat Fermanı sonrası tüm alanlarda meydana gelen değişim hapishanelerinde daha teşkilatlı bir yapıya dönüşmelerine neden olmuştur. Osmanlı döneminde önceden suçluların tutuldukları mahbesler, suçluların ıslah edildiği hapishanelere dönüştürülmüştür. Osmanlı Devletinde 15. Yüzyıl da hafif ve orta ağırlıkta ki suçlar için cezalandırmada ‘’para’’ ve ‘’hapis’’ cezası, ağır suçlar ise ‘’kürek’’ ve ‘’kalebendlik’’ olarak adlandırılan cezalar uygulanmaktaydı. Ayrıca hapis kavramı Osmanlı hukukunda tutuklama anlamına gelmekteydi. Hapis fiilinin mekânı olan mahbes ise o dönemlerde sistematize olmamış bir kavramdı.
19. yüzyılın başlarına kadar mahbes olarak kullanılan mekânlar, daha sonra karanlık, sıkıntı ve dehşete düşürücü yer anlamında zindan olarak adlandırıldı. Yedikule, Baba Cafer, Tersane Zindanları İstanbul’da yaygın olarak kullanılan mahbeslerdi.
 

ÖĞRETMEN MAKALELERİ
İŞLEMLER ID
Gülerçin Koleji Logo
Gülerçin Koleji Logo
Anaokulu
İlkokul
Ortaokul
Lise
Özel Çerkezköy Gülerçin Eğitim Kurumları

Türkiyenin En Başarılı Eğitim Veren Kurumu - Özel Çerkezköy Gülerçin Koleji


Adres: İstasyon Mah. Çisem Sok. Tepe Emlak Konutları Karşısı Özel Okul Mevkii No:1 Çerkezköy / TEKİRDAĞ