Hoş Geldiniz | 04 Mayıs 2024 Cumartesi

OKULLARDA AKRAN ZORBALIĞI

SIRMA NUR BAŞAR (Rehber Öğretmen) 03 Mart 2023 Cuma 00:10:38 ÖÖ
316 kez okundu.

Zorbalık; Güç kullanarak, korkutarak, tehdit veya zorlama ile başkaları üzerinde baskı ve üstünlük kurma anlamına gelir.  Bu davranışlar sıklıkla tekrarlanıp alışkanlık haline geldiğinde zorbalık olarak adlandırılır. Akran zorbalığı,  Güçlü durumdaki bir öğrencinin, kendi kazancı veya keyfi için, daha güçsüz olanlara karşı sıkıntı vermek niyeti ile fiziksel, duygusal, sosyal ya da sözel olarak tekrarlayan saldırılarıdır. Bir ya da birden fazla öğrencinin bir başka öğrenciye (mağdura) sürekli olarak olumsuz eylemlerde bulunmasıdır.  Bazı zamanlarda vurma, yumruk atma gibi fiziksel eylemler içerse de çoğu zaman zorbalık; alay etme, dışlama, küçük düşürme gibi eylemlerle karşımıza çıkar. Ancak tüm bu eylemlerin de akran zorbalığı olarak nitelendirilebilmesi için süreklilik arz etmesi gerekir.
Zorbalık başkalarına zarar veren bir şiddet türüdür. Özellikle okullarda sıkça karşılaşılan bir durumdur. Gerekli tedbirler alınmadığı ya da zorbalık davranışlarının fark edilmediği durumlarda gerek mağdur, gerek izleyici konumda olan öğrenciler gerekse zorbalık davranışında bulunan öğrenci için olumsuz etkilenmektedir.
Okulumuz rehberlik servisince bu durumların oluşmaması adına önlem alma çalışmalarının uygulanacağını veya herhangi bir zorbalık durumunda rehberlik servisi ve diğer paydaşlarla durum üzerine çalışmalar yapılacağından bahsedilebilir. Zorbalık davranışı gösteren bireylerin genel özellikleri olarak şunlar örnek gösterilebilir:
• Empati kurma yeteneği gelişmemiştir.
• Sosyal becerilerde ve ilişki kurma biçimlerinde yetersizlik olabilir. 
• Saldırgan ve dürtüsel bir yapıya sahiptirler.
• Etraflarında hakimiyet kurma eğilimleri vardır.
• Genellikle bilimsel ve akademik yönden yetersiz olup, saygı ve güç elde edebilmek için bunu yaparlar.
• Akranlarından yaşça ve fiziksel olarak büyük olabilirler.
Belirtilen durumlarda kendini gösteren davranış eğilimi olan öğrenciler ile rehberlik servisi ve diğer öğretmenlerin işbirliği ile önleme ve müdahale çalışmaları yapılır.
 

ÖĞRETMEN MAKALELERİ
İŞLEMLER ID
Gülerçin Koleji Logo
Gülerçin Koleji Logo
Anaokulu
İlkokul
Ortaokul
Lise
Özel Çerkezköy Gülerçin Eğitim Kurumları

Türkiyenin En Başarılı Eğitim Veren Kurumu - Özel Çerkezköy Gülerçin Koleji


Adres: İstasyon Mah. Çisem Sok. Tepe Emlak Konutları Karşısı Özel Okul Mevkii No:1 Çerkezköy / TEKİRDAĞ