Hoş Geldiniz | 29 Eylül 2024 Pazar

DEĞERLER EĞİTİMİ

MERVE KÖROĞLU (İngilizce Öğretmeni) 12 Aralık 2018 Çarşamba 06:15:22 ÖÖ
846 kez okundu.

Bir toplumu meydana getiren bireylerin yaşam içerisindeki davranışlarını sorgulayan, insanları olumlu yönde destekleyen ve daha güzel, yaşanabilir yarınlar için insanda bulunması gereken evrensel değerlerdir. Değerler eğitimi, “Değerleri öğretmek için açık bir girişim” olarak tanımlanabilir. Hızlı ve baş döndürücü şekilde değişim içinde olan değerler, bunlarla baş etmek zorunda kalan ve değer karmaşası yaşayan çocuklar için değer aktarımı çok daha önemli bir hâle gelmiştir. Ortak değerler oluşturamayan bir toplumun bütünleşme değil, tersine toplumsal çözülme yaşaması kaçınılmaz bir gerçektir.
Eğitimli misiniz? İyi bir eğitim aldınız mı? veya şuan eğitim sürecinde misiniz? Nelson Mandela şöyle söylüyor, “eğitim dünyayı değiştirecek en güçlü silahtır.” Bu sözle ilgili bir sıkıntım var ve size nedenini söyleyeyim. Her zamankinden çok insan her zamankinden fazla eğitim aldıkça dünya iyi bir yer olmuyor ve insanlar daha iyi veya daha mutlu olmuyor. Neden mi? Çünkü eğitimin artık değerlerin yayılmasıyla alakası yok, salt bilginin yayılması ile alakası var.
Yazar C. S. Lewis bunu çok güzel açıklıyor şöyle diyerek, “değerlerden yoksun bir eğitim faydalı olmaktan ziyade, insanı daha zeki bir şeytan yapıyor.” İzniniz ile sizinle 10 temel değeri paylaşayım. Eğitimin temel içerikleri: alçak gönüllülük, kibirsizlik, şiddete başvurmama, hoşgörü, sadelik, temiz kalplilik, kendini kontrol etme, feragat, kendini farketmenin önemini anlamak, mutlak doğruyu aramak, iradeli olma gibi değerlerin her birinde söylenecek çok şey var. Duygularını ne kadar kontrol edebiliyorsun? Peki ya aklını? Dilini kontrol edip sağlıklı olanı yiyebiliyor musun? Neyin şiddet içermediğini ve çevre dostu olduğunu? bu 10 değeri bir düşünün. Onları araştırın ve hayatınızda uygulamaya çalışın. Onlar eğitiminize değer katacak olanlardır. Emin olun eğitiminiz sizi baştan aşağı ilme batıracak cehalete değil. Okulunuz bittiyse bile zamanınız var! Hayatınızı değerlerle zenginleştirin. Tüm hayatımız eğitim üzerinedir ve gerçek sınav sonunda gelir.


ÖĞRETMEN MAKALELERİ
İŞLEMLER ID
Gülerçin Koleji Logo
Gülerçin Koleji Logo
Anaokulu
İlkokul
Ortaokul
Lise
Özel Çerkezköy Gülerçin Eğitim Kurumları

Türkiyenin En Başarılı Eğitim Veren Kurumu - Özel Çerkezköy Gülerçin Koleji


Adres: İstasyon Mah. Çisem Sok. Tepe Emlak Konutları Karşısı Özel Okul Mevkii No:1 Çerkezköy / TEKİRDAĞ