Hoş Geldiniz | 26 Nisan 2024 Cuma

ERGENLİK DÖNEMİNDE BESLENME

CEMİLE AKTAŞ (Biyoloji Öğretmeni) 09 Ekim 2019 Çarşamba 00:00:00 ÖÖ
634 kez okundu.

Ergenlik; fiziksel, biyokimyasal, ruhsal ve sosyal yönden hızlı büyüme, gelişme ve olgunlaşma süreçleriyle çocukluktan yetişkinliğe geçiş dönemidir. Ergenlik hem kız çocukları hem de erkek çocukları açısından çeşitli alışkanlıkların oturduğu bir dönemdir. Bunlardan biri de beslenme alışkanlıklarıdır. Büyüme de hızlanırken enerji ihtiyacı artıyor. Kız çocukları 1800-2200 kalori, erkek çocukları 2200-2800 kaloriye ihtiyaç duyuyor. Ancak bu ihtiyaç ve yanlış beslenme ile birlikte aşırı kilo alınabiliyor. Fazla kilo, kız çocuklarda erken ergenliğe, erkek çocuklarda ise tam tersi geç ergenliğe neden olabiliyor. Çocukluk çağında kilolar göz ardı edildiğinde fiziksel aktivite de zayıfsa, ergenlikte artan yağ hücre sayısıyla birlikte obezite sorunu ortaya çıkabiliyor.
Ergenlik döneminde kız ve erkek çocuklarda vitamin ve mineral ihtiyacı açısından farklılıklar gözleniyor. Kızlarda adet döneminin başlamasıyla birlikte demir gereksinimi de önem kazanıyor. Bu nedenle demirden zengin et, yumurta, baklagiller gibi besinlerin tüketilmesi gerekiyor. Yine her iki cinsiyet için de kalsiyum ihtiyacının karşılanması için süt ve süt ürünlerinin beslenme düzeninde yer alması da önem taşıyor. Bunun için, günde en ez iki su bardağı süt ya da yoğurt tüketilmeli, kahvaltıda peynir eksik edilmemeli.
Peki ergenlik dönemindeki kişilerin ebeveynleri olarak neler yapmalıyız:
Protein-yağ-karbonhidrat dengesini sağlayın.yani günlük aldıkları enerjinin % 20’sini proteinlerden, % 30’unu yağlardan ve % 50’sinin de karbonhidratlardan alınmasına önem verilmeli.
Kahvaltı alışkanlığı kazandırılmalı,
Şekerli içeceklerden uzak durmaları sağlanmalı
Doğru beslenirken hareketli yaşam tarzını benimsetmeli,
En önemlisi de ebeveyn olarak onlara rol model olmalıyız.
 

ÖĞRETMEN MAKALELERİ
İŞLEMLER ID
Gülerçin Koleji Logo
Gülerçin Koleji Logo
Anaokulu
İlkokul
Ortaokul
Lise
Özel Çerkezköy Gülerçin Eğitim Kurumları

Türkiyenin En Başarılı Eğitim Veren Kurumu - Özel Çerkezköy Gülerçin Koleji


Adres: İstasyon Mah. Çisem Sok. Tepe Emlak Konutları Karşısı Özel Okul Mevkii No:1 Çerkezköy / TEKİRDAĞ