Hoş Geldiniz | 29 Nisan 2024 Pazartesi

“3T” TEHLİKESİNİN FARKINDA MISINIZ?

TUĞÇE AKARSU (Anaokulu Öğretmeni) 02 Ekim 2020 Cuma 07:45:04 ÖÖ
1345 kez okundu.

Bizler teknolojik cihazları zamanla hayatımıza soktuk ve teknolojik gelişmelere tanık olduk, kimi zaman da adapte olmak da zorluk çektik. Ancak son yıllarda dünyaya gelen çocuklar teknolojik bir dünyada doğdular. Adeta doğuştan telefon tablet kullanmayı biliyorlar gibi hızla bu cihazlara adapte oluyorlar. Bu da aileler tarafından çocuklarının çok zeki olduklarının düşünülmesine yol açıyor. Bu düşünce ile de bunu engellemek yerine çocuklarının bu tarz cihazları kullanmalarına daha fazla müsaade ediyorlar. Çocuklarla çalışırken ailelerin teknoloji kullanımında bilinçsiz olduğunu gözlemliyoruz. Maalesef ailenin bilinçli davranamaması nedeniyle çocuklar geri dönülemez zararlara uğruyorlar. Bu nedenle son dönemlerde çocuklarla çalışan her alandan uzmanlar bu konuda ailelere farkındalık kazandırma çalışmalarına başlamıştır ve bu çalışmalar gün geçtikçe de artış göstermektedir.
Teknoloji ile çocuk dediğimizde “3T” den bahsediyoruz. Bunlar televizyon, telefon, tablet (bilgisayar). Bu cihazlar hareketli, hızlı geçişli ve renkli fazlaca uyaran bulundurduğu için çocukların ilgisini çok çekmektedir. Onlara adeta farklı bir dünya sunmaktadır. Çocuklarla da çalıştığım için mümkün olduğunca bu konulara hâkim olmaya çalışıyorum. Fakat konuşmalarında anlattıkları uygulamaları, teknolojik özellikleri anlamayıp ne/nasıl olduğunu sorduğumda onlar bilmememe şaşırıyorlar ben de nasıl bildiklerine… Bu konuda onlardan öğrendiğim çok şey var. Çocuklar en çok model alma yöntemi ile öğrenirler. Çocuğun karşısında elinde sürekli telefon olan, bilgisayar ve tabletle uzun süre vakit geçiren anne veya baba modeli varsa; çocuk da telefona, tablete/bilgisayara yönelecektir.
Zamanını dolduramayan çocuk televizyon izleyerek, tablet ve telefonda oyun oynayarak, video izleyerek zamanını geçirmeye başlayacaktır. Bu nedenle aileler çocuklarıyla vakit geçirmeli, çocuğa fayda sağlayacak etkinlikler yapmalıdırlar. Özellikle son yıllarda çocukların oyuncaklara ilgisi azalmış durumda. Hâlbuki çocukların gelişiminde, öğrenmelerinde ve kendilerini ifade etmelerinde oyuncakların ve oyunların önemi çok büyüktür. Aileler çocuklarıyla birlikte oyuncaklarla, yaşlarına uygun kutu oyunlarıyla oynamalıdır. Kolay ulaşılabilir malzemelerle / evdeki objelerle yaratıcı-fiziksel gelişimi destekleyici, bilişsel süreçlerin gelişmesinde yardımcı oyuncaklar yapabilirler, oyun kurabilirler. Tabii ki çocuklar tamamen teknolojiden uzak dursunlar demiyoruz ama üç yaşa kadar çocuklar 3T den tamamen uzak tutulmalıdır. Üç yaş sonrasında günde bir saat vakit geçirebilirler. Bu süre iki saati asla geçmemelidir. Televizyon izlerken ne izledikleri aileler tarafından denetlenmeli, hatta birlikte izlenmeli. Çocuklara “Televizyon izliyor musun?” diye sorduğumda çok büyük oranda “evet” cevabını alıyorum. “Neler izliyorsun?” diye sorduğumda öyle programlar, diziler söylüyorlar ki şaşırıyorum. Çünkü yaşlarının çok ötesinde… O programların uygun olmadığını belirttiğimde de anne ve babasıyla birlikte izlediklerini söylüyorlar. Burada da ailelerin yapması gereken çocuklarının yaşına uygun programları birlikte izlemek ya da çocuk odasında oynuyorken/ders çalışıyorken diledikleri programı tek başlarına izlemek… Çocukların özellikle dikkat ve öğrenme süreçlerinin büyük ölçüde geliştiği bu yaşlarda ailelere büyük bir görev düşüyor. Günlük işlerimizi halletmek, arkadaşlarımızla sohbet edebilmek veya yemeğini uğraşmadan yedirebilmek için kullanılan bu cihazların çocuklarımıza kısa ve uzun vadede yapabileceklerini bilsek belki kendi davranışlarımızı tekrar gözden geçirebiliriz.   
 
   Tuğçe AKARSU (ANAOKULU ÖĞRETMENİ)

 

ÖĞRETMEN MAKALELERİ
İŞLEMLER ID
Gülerçin Koleji Logo
Gülerçin Koleji Logo
Anaokulu
İlkokul
Ortaokul
Lise
Özel Çerkezköy Gülerçin Eğitim Kurumları

Türkiyenin En Başarılı Eğitim Veren Kurumu - Özel Çerkezköy Gülerçin Koleji


Adres: İstasyon Mah. Çisem Sok. Tepe Emlak Konutları Karşısı Özel Okul Mevkii No:1 Çerkezköy / TEKİRDAĞ